Hogyan reagál az Egyesült Államok társadalma a járványügyi korlátozásokra?

2020. április 21. 11:20

Varga Anett
Az elmúlt hetekben több meglepő hír is napvilágot látott arról, hogy az amerikai társadalom ellenáll bizonyos járványügyi intézkedéseknek, illetve arról is, hogy azt mintegy viccként kezelve, szembeszegülnek velük.

"Természetesen nem lehet általánosságokban beszélni, hiszen egy több mint háromszáz millió lakost számláló országról van szó, illetve a tagállamok saját maguk döntenek arról, hogy milyen korlátozásokat léptetnek életbe, így államonként igen nagy eltérések lehetnek a közhangulat kapcsán.

Az egyik legkiemelkedőbb szembeszegülés a járványügyi korlátozásokkal kapcsolatban Michigan államban történt, ahol a lakosok tüntetést szerveztek, mivel úgy gondolták, hogy a szigorított intézkedések sértik az alkotmányos jogaikat. A CNN értesülése szerint a tüntetés azt követően bontakozott ki, hogy Michigan állam kormányzója, Gretchen Whitmer meghosszabbította az eddig érvényes kijárási tilalmat, illetve azt további korlátozásokkal egészítette ki, amelyek tiltják a nem egy háztartásban élők gyülekezését, korlátozzák az államon belüli utazást, illetve a boltokban egy időben tartózkodó személyek számát. Az újabb korlátozások bevezetése után több ezer tüntető torlaszolta el a főváros utcáit a járműveivel, majd pedig az utcákon vonulva, a távolságtartási előírásokat figyelmen kívül hagyva fejezték ki nemtetszésüket a kormányzó döntésével kapcsolatban. Whitmer azonban úgy gondolja, hogy az intézkedések a lakosok védelmét szolgálják, hiszen Michigan állam jelenleg a harmadik legfertőzöttebb állam az Egyesült Államokban. A Washington Post cikke alapján hasonló megmozdulások történtek Észak-Karolina és Ohio államokban is, mivel a tüntetők egyre inkább aggódnak a létbizonytalanságukkal kapcsolatban, hiszen a korlátozások Amerikában is több üzlet bezárásához és a munkanélküliek számának emelkedéséhez vezettek. Ezek a megnyilvánulások nyomást helyeznek a kormányzókra, hogy minél hamarabb indítsák újra az államok gazdasági működését. A gazdasági érdekek és a járványügyi korlátozások közötti feszültség egyelőre megoldatlan probléma Amerikában, így várhatóan újabb tüntetésekre lehet számítani, akár más államokban is, ahol szigorított intézkedések lépnek majd hatályba.    

Szintén erős szigorítások születtek a járványügyi korlátozások szándékos megszegése kapcsán. Egészen elképesztő, azonban több eset is napvilágot látott az amerikai hírekben, miszerint bizonyos személyek szándékosan olyan cselekedeteket követtek el, amelyek növelték a koronavírus terjedésének lehetőségét. A Business Insider által közölt ilyen esetek között szerepel például a polcokra kihelyezett áruházi termékek nyalogatása. Szerencsére a hasonló esetek inkább kiugró példának, mintsem szociális trendnek számítanak, azonban az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma nem bízza a véletlenre ezeknek az eseteknek a visszaszorítását. A Politico értesülése szerint március végén az a döntés született, hogy akik szándékosan megkísérlik a vírus terjesztését, azok ellen terrorizmus gyanújával lehet vádat emelni."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés