Már temeti a nyaralási szezont a német kormány – a turisztikai cégek tiltakoznak

2020. április 24. 19:44
Heves kritikát kapott a német külügyminiszter a turizmus iparág szereplőitől, miután kijelentette, hogy idén elmarad a normális nyaralási szezon. Heiko Maas szociáldemokrata (SPD) tárcavezető szerint „semmilyen jel nem utal arra”, hogy egyhamar fel lehetne oldani a koronavírus járvány miatt bevezetett globális utazási korlátozásokat.

Idén nem lesz „normális nyaralás teli strandokkal, ráadásul nem csak Európában, de világ semelyik régiójában sem” – fejtette ki az „ARD extra” műsorban a német külügyi tárca irányítója. Maas szerint még mindig nem dőlt el, hogy milyen feltételek mellett engedélyezhetik egyelőre a külföldi utazásokat. Jelenleg ugyanis nem áll rendelkezésre működő légiközlekedés, és a szövetségi kormánynak korábban így is 250 ezer nyaralót kellett hazahoznia. „Nem hajtunk végre még egy ilyen volumenű hazatelepítést” – szögezte le a miniszter.

A csődveszély által fenyegetett turisztikai vállalatok ugyanakkor rendkívül érzékenyen reagáltak. „Nincs szükségünk olyanokra, akik a nyári szezont már előre kilökik a semmibe” – idézi a Die Welt Norbert Fiebiget, a német turisztikai vállalatok egyesületének (DRV) elnökét. „Amire jelenleg szükségünk van, az egy értelmes vita, nem pedig egy általánosságokban mozgó lemondó kijelentés a nyaralási szezonra vonatkozóan” – fogalmazott.

Úgy tűnik azonban, hogy nincs teljes összhang ezzel kapcsolatban a szövetségi kormányon belül sem. Gerd Müller keresztényszocialista (CSU) fejlesztési miniszter szerint például nyáron nyugodtan el lehet majd utazni a mediterrán térségbe és Észak-Afrikába, azoknak az országoknak a turizmus a legfőbb bevételi forrás.

A német kormány az egész világra vonatkozó figyelmeztetést adott ki a turisztikai célú utazásokkal kapcsolatban. Ezek értelmében május 3-ig a régiót átlépő egynapos kirándulások sem megengedettek, a hotelek pedig zárva vannak. Április 30-án döntenek majd újra a kérdésben. Ahhoz, hogy a helyzet érdemben változhasson, többek között a határokat újra meg kellene nyitni az utazóforgalom előtt, és főleg a légiforgalomnak is újra kellene indulnia. Ezzel kapcsolatban a német külügy európai egyeztetést szorgalmaz a tagállamok között, mivel határok lezárásánál önállóan ők döntöttek. Ezen felül, ahogy már fentebb szó volt róla, biztosítani kell azt is, hogy a külföldre utazók probléma nélkül vissza tudjanak térni.

Külföldről jelenleg nem lehet beutazni turisztikai céllal Németországba. Augusztus 31-ig elmaradnak a tömegrendezvények, így számos fesztivál is. Hiába tartanák később, idén a müncheni Oktoberfestet (szept. 19-okt. 4.) is lefújják.

 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés