Megmutatta Európa megalázó jelentéktelenségét a koronavírus

2020. április 28. 15:38

Andreas Kluth
Van egyáltalán jövője az Európai Uniónak?

„Éppen hogy megérkezett a koronavírus Ázsiából, amikor az Európai Bizottság a fanfárok technokrata megfelelőinek hangjai közepette bejelentette az Európa jövőjéről szóló konferenciát, májusi kezdettel. Mostanra, érthető módon, a különböző szemináriumok, bizottságok és munkacsoportok működése hibernálódott. És a konferencia címválasztása egyszerre csak rendkívül szerencsétlennek tűnik. Felmerül ugyanis a kérdés: van egyáltalán jövője az Európai Uniónak?

A kételyek nélküli Európa-hívők számára az ilyen nagyszabású és fundamentális gondolatkísérletek természetesen tiltottak. Hiszen „Európa” mindig átevickélt az egyik válságtól a következőig, és a mostanival is megbirkózik majd valahogy, hajtogatják.

Ennek ellenére egyre több európaiban fogalmazódnak meg kételyek. A britek önként léptek ki a klubból, még a járvány előtt. Ahogy a temetők megtelnek koporsókkal Bergamoban, Madridban és másutt, egyre kevesebben gondolják olyan földtől elrugaszkodottnak ezt a döntést. Egy, a Tecne által végzett márciusi felmérés tanúsága szerint az olaszok 67 százaléka tekint hátrányként az uniós tagságra. A spanyol miniszterelnök nincs egyedül azzal a figyelmeztetésével, hogy egy politikai csoda híján „elbukunk mint unió”.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.


Sajnos, igaza van.

Ez a nímand kolumnista a Bloombergnél és az Economistnál is dolgozott, mindkettő a liberális globalizációpárti média tartópillére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés