Dán politikus védi a magyar felhatalmazási törvényt

2020. április 30. 11:44
Véleménycikkben kérdőjelezte meg a Magyarországot érő nemzetközi kritikákat Morten Messerschmidt, a Dán Néppárt EU-ügyekért felelős politikusa. Szerinte „idétlen szereptévesztés”, amikor a dán törvényhozás vagy éppen ez EP képviselői próbálják megszabni, hogy mi sérti és mi nem a jogállami kereteket egy független nemzetállamban.

A volt EP-képviselő Messerschmidt a Jyllands-Postenben megjelent írásában is kifejti, mennyire aggályosnak tartja, ha egyes politikusok úgy gondolják, hogy átvehetik a bíróságok szerepét, számon kérve Magyarországon a jogállamiság megsértését. Szerinte ugyanis a koppenhágai törvényhozás, vagyis a Folketinget tagjai, valamint a dán EP-képviselők többsége ezt teszi. De ugyanígy visszásnak tartja ennek fordítottját, amikor nemzetközi jogászok vagy bírák képzelik magukat politikusi szerepben.

A korábban az Európai Parlament képviselőjeként dolgozó Messerschmidt sorra veszi az EP által Magyarországnak mindeddig felrótt kritikákat a jogállamisággal, szabadságjogokkal, menekültügyekkel, civil szervezetekkel, kisebbségi jogokkal vagy éppen az EU alapértékeivel kapcsolatban. A dán politikus ezek kapcsán annyit mond, hogy mivel  elég járatos a közép-európai országok történelmében, politikai kultúrájában, nem mondana ítéletet, és nem tartja ezt feladatának.

Ugyanakkor ellentmond a dán médiában szinte már bevett közhelynek számító tévhitet, amely szerint „a diktatórikus Orbán Viktor miniszterelnök” a saját érdekei alapján írta át a régi Alkotmányt. Mint rámutat, a Fidesz 2011-ben elfogadott Alaptörvénnyel egy ’89 óta esedékes reformadósságot pótolt. Ennek kapcsán teszi fel gúnyos kérdését az EU-na címezve: „már a kommunista múlt felszámolása is szembemegy az EU alapértékeivel?”

Messerschmidt a Sargentini-jelentéssel összefüggésben zajlott meghallgatások kapcsán rámutat, hogy a magyar kormány nem kapott megfelelő lehetőséget érvei kifejtésére, a védekezésre. „Melyik jogállami rendszer nem biztosít keretet a vádlottnak a védekezésre?”- intézi ennek kapcsán kérdését az EP-hez.

A magyar felhatalmazási törvényt is védelmébe veszi a dán politikus, amely amiatt kapott nemzetközi, többek között dán támadást is, mert határozatlan időre való szavazták meg. Messerschmidt szerint azonban a törvény világosan fogalmaz saját hatályát illetően. Vagyis a képviselők részéről az ilyen kritikák megfogalmazása nem más, mint „az idétlen szereptévesztés újabb példája”. 
 

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A wiki szerint a Dán Néppárt is egy nacionalista, populista, szélsőjobboldali, euroszkeptikus, iszlámellenes párt.
Szóval megkapta azokat a címkéket, amikkel minden konzervatív pártot megjelölnek, így nyilván az átlagember max. otthon, a négy fal között ért vele egyet.

Messerschmidt mint a német harci repülők...Hajrá!

Végre egy Messerschmidt, aki mellettünk harcol.
- a Fidesz az Alaptörvénnyel egy '89 óta esedékes reformadósságot pótolt
- Melyik jogállami rendszer nem biztosít keretet a vádlottnak a védekezésre?
- A magyar felhatalmazási világosan fogalmaz saját hatályát illetően.
- A Magyarországot ért támadások "az idétlen szereptévesztés újabb példája".
Ez nem véletlen, a GLOBÁLFASIZMUS képtelen a tényszerűségre.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés