Trump ellen ítélt a fellebbviteli bíróság a „menedékvárosok” ügyében

2020. május 4. 17:50
Elutasította a fellebbviteli bíróság a szövetségi kormány jogorvoslati kérelmét az illegális bevándorlókat fogadó „menedékvárosok” ügyében. Így a legfelsőbb bíróságra vár annak eldöntése, hogy sújthatja-e pénzügyi szankciókkal a szövetségi kormányzat ezeket az településeket.

Az amerikai szövetségi fellebbviteli bíróság ítéletében jogellenesnek minősítette a Trump-adminisztráció azon intézkedését, amely az úgy nevezett „menedékvárosoknak” nyújtandó támogatások elvonását célozza. Az ítélet a szövetségi kormány által kezdeményezett jogorvoslati eljárás eredménye, amelyben a bíróság helyben hagyta azt az elsőfokú döntést, amely Chicago városnak adott igazat. 

A fellebbviteli fórum döntése eltér a manhattani Második Körzeti Fellebbviteli Bíróság korábbi ítéletében foglaltaktól, amely a Trump-adminisztrációnak adott igazat egy másik ügyben. Az ítéletben itt az szól, hogy a szövetségi kormány megalapozottan tarthat vissza pénzeket New York városától, valamint mindazon államoktól (New York mellett Connecticut, New Jersey, Washington, Massachusetts, Virginia és Rhode Island), amelyek „menedékül” szolgálnak az illegális bevándorlók számára.

Tekintettel arra, hogy ugyanabban a tárgykörben eltérő tartalmú ítéletek születtek, a nap végén a Legfelsőbb Bíróság tehet igazságot.

Mint ismeretes, Amerikában „menedékvárosnak” azt a várost (vagy akár más, annál nagyobb területi egységet) nevezik, amely többek között azt hirdeti magáról, hogy nem működik együtt az illegális bevándorlókkal kapcsolatos szövetségi szintű intézkedések végrehajtásában. Ez az ellenállás aktív és passzív formáit is magában foglalja. Donald Trump elnök ezt a renitens gyakorlatot szankcionálná, megvonva a közbiztonság javítását célzó szövetségi támogatást az ellenálló területektől.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés