Sötétség délben

2020. május 16. 14:08

Joób Kristóf
Vágó István kalandja a történeti földrajzzal.

„Azt már tudjuk, hogyan reagáltak a románok arra, hogy Orbán egy Nagy-Magyarországot ábrázoló térképpel üzent a fiataloknak. Azt nem tudjuk, hogyan reagálnának a lengyelek, ha Merkel a Harmadik Birodalom térképével tenné ugyanezt. Valószínűleg soha nem is fogjuk megtudni” - olvasható Vágó István ex-kvízmester, jelenlegi DK-s elnökségi tag Facebook oldalán.

Vágó mindennek illusztrálására be is szúrt egy Németországot ábrázoló térképet, a náci terjeszkedés bemutatása végett. A gond ezzel csak az, hogy egy olyan határokat ábrázoló térképet sikerült választania, amelyek meghúzásakor Hitler egy kiszuperált őrvezető volt, nagyon messze még a nácik hatalomra jutásától. Sőt. Éppen az itt látható határok 1919-1920-as meghúzása miatti német társadalmi felháborodás volt az egyik fontos tényező, ami miatt Hitlerék hatalomra juthattak, de csak tizennégy évvel később.

A tény, hogy a DK egyik vezető politikusának a fejében felmerül egy ilyen párhuzam ötlete a történeti Magyarország és a Harmadik Birodalom között, már önmagában vérfagyasztó, és szinte empirikusan alátámasztja a balliberális oldal gondolkodásával kapcsolatos legelvetemültebb sztereotípiákat. Ez egy dolog. Az viszont egy másik dolog, hogy a rajongói és eszmetársai által oly sokszor megénekelt műveltséggel rendelkező Vágó miért nem képes legalább az igen egyszerűen ellenőrizhető történeti tényekre odafigyelni, ha már egy újabb kiadós nácizásra adja a fejét. Persze a zsigerből jövő, gyűlölködő fröcsögés nem szokott jó tanácsadó lenni. De hol marad ilyenkor a liberális értelmiség önjelölt monopóliumának kikiáltott racionális gondolkodás?

A legviccesebb, hogy téves választásával egyébként sikerült éppen egy olyan térképet betennie, ami Magyarország feldarabolásához hasonlóan jól illusztrálja az első világháború utáni határmegvonások önkényét és igazságtalanságát. Az egykori magyar területekhez hasonlóan itt is sok helyen „elfelejtették” megkérdezni a győztes antant hatalmak, hogy ugyan, a többségi lakosság mégis mit szeretne. Sem az egykori Kelet-Poroszország északkeleti peremén, az abszolút német többséggel rendelkező Memelben (ma Klaipėda, Litvánia) és vidékén, sem az egykori Nyugat-Poroszországból kivágott „lengyel korridor” területén, sem pedig Elzászban nem voltak kíváncsiak a lakosok óhajára. Ahogy a 95 százalék feletti német többséggel rendelkező Danzigból (ma Gdańsk, Lengyelország) és környékéből is a lakosság egyöntetű ellenállására fittyet hányva kreáltak egy Németországtól leválasztott „szabad kikötőt” a győztes hatalmak. Mindezt a hivatalosan meghirdetett nemzeti önrendelkezés jegyében, persze.

De mindez közvetlenül az első világháború után történt, és a bejegyzés szövege alapján Vágó gyaníthatóan nem ezt a problémát szerette volna demonstrálni a választott térképpel.

Összesen 138 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész rendszerváltást elcsaló nemzedék kivetkőzik magából, ezek ilyen idők.

Rosszul tudod.

A "Drittes Reich" megnevezéssel leginkább a II. világháború vége ÓTA jellemezzük a nemzetiszocialista, tehát hitleri uralom korszakát.
Maga a fogalom egy H. Ibsen színdarab német adapciójában bukkan fel a 19. század nyolcvanas éveiben. A jelentése misztikus, apokaliptikus. Majd a I. világháború végén adaptálja a nemzeti, "völkisch" mozgalom, szintén utopisztikus jelentéssel.

A nemzetiszocialisták csak hébe-hóba használják. Hitler ritkán, hatalomralépésekor egyszer kijelenti, hogy a "Drittes Reich" ezer évig tart, de maga egyébként leginkább "Német Birodalomnak" nevezi a képződményt. Egy 1939 június 13-i belső körlevélben egyenesen megtiltja a "Drittes Reich" protokolláris és propagandisztikus használatát. Ezt a tilalmat egy hónap múlva a propagandaminisztérium már továbbítja a sajtó felé. Ausztria annektálása óta amúgy is a "Großdeutsches Großreich" használatos.

A "Harmadik Birodalom" gunyoros, kritikus elnevezésként jelenik meg még a háború alatt az amerikai német emigráció publikációiban. Majd a háború után Amerikából adaptálják a történészek, így válik - utólag - a hitleri rezsim szinonímájává.

javítok:
Ausztria annektálása óta amúgy is a "Grossdeutsches Reich" vagy "das Deutsche Grossreich" használatos.


(Mi a fene?! Most megint nem fogadja el a program a német 'sárfesz eszt.')

Pontos.
Igazi bulvár pojáca. Gyurcsány ilyenekkel bástyázta körül magát Budapesten, ezzel a lejárt szavatosságó, öregecskedő (Olga) van egyenesen kivénhedt (Pisti) felhozatallal eteti a pesti tingli-tanglik és szinesműsorok közönségét, értsd a saját választóközegét.

Az felületes, kapkodó élet, a csak színlelt, másodkézből szerzett tudás, gondolkodás, amiért a rivaldafényben hatalmas taps jár. Persze, aki világéletében a rivaldafényben sütkérezik, idővel elveszti ítélőképességét. Már nincs tisztában saját képességeivel és határaival. Idővel kiég, mentálisan leépül. Egyre sekélyesebb és zavarosabb lózungokkal, de a megszokott, kacér megmondóember habitusával produkálja magát a nyilvánosságban. Az ilyennel azt csinál a kitartója, amit akar, mindenre kapható, zsarolható, irányítható. Megszokta, hogy a rendező utasítsa, ő alakítja a szerepet.

Soha nem letezett Tiszág tartó Nagy Románia.
1100 éves Magyarország viszont igen. Az a glóbusz nem utólagos történelmi reprodukció, hanem maga is egy autentikus, történeli darab. És PONT ez a baj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában