Europol: új lendületet kaphat a migráció a járványügyi korlátozások feloldásával

2020. május 19. 16:57
Az Europol szerint az irreguláris migráció új lendületet kaphat, amint a COVID-19 kapcsán bevezetett korlátozásokat feloldják. Ez pedig emberkereskedelem területén is változásokat hozhat. 

Az Europol legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy a koronavírus kapcsán foganatosított korlátozások feloldása az irreguláris migráció újbóli felerősödésével járhat.

„Az utazási korlátozások enyhítésével nagy az esélye annak, hogy az irreguláris migránsok is útnak indulnak … a korlátozások miatt ugyanis ezek a csoportok sem tudtak közlekedni” – írja az Europol.

A május 15-én publikált közleményben az Europol emberkereskedelem elleni szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy „az elhúzódó gazdasági instabilitás, és a mobilitási lehetőségek folyamatos hiánya az afrikai államokban középtávon újabb migránshullámot indíthat útjára az Európai Unió irányába.”

A hágai székhelyű szervezet munkatársai 2019-ben legalább 5.800 esetben tártak fel emberkereskedelemre utaló eseteket; ezek kapcsán az eljáró hatóságok legalább 20.000 gyanúsítottat azonosítottak.

Azzal, hogy a hatóságok a járványügyi védekezés során szigorították a határvédelmet – emellett pedig a légi közlekedés lényegében leállt – az emberkereskedők leginkább a tengeri és a nehezen őrizhető szárazföldi útvonalakat veszik igénybe. Az elmúlt időszak alatt megnövekedett például a Kanári-szigeteken partot erő migránsok száma – a trendet jól érzékelteti, hogy egyetlen hétvége alatt 87 migráns lépett az Európai Unió területére.

Az Europol elemzését részben arra a török elnöki döntésre alapozza, amelynek következtében Törökország migránsok tömegei előtt nyitotta meg kapuit az Európai Unió irányába, s ami miatt reális esély mutatkozik arra, hogy Európa rövidesen a 2015-ben tapasztaltakhoz hasonló nyomással kényszerül szembenézni.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés