Válasszunk ma nemet, holnap akár születésnapot – avagy mindegy, mi vagy ma, holnap lehetsz bármi?

2020. május 20. 10:47

Szabó Zsolt
A nemváltás kérdése valószínűleg még a 68-as „szexuális szabadságot” hirdető generációnak is sok lett volna, ma pedig meg sem lepődünk e követelésen.

"Az Országgyűlés kedden délután elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja, hogy valaki megváltoztassa a születési nemét, erre ugyanis eddig a hatályos jogszabályok lehetőséget adtak. Ezzel Magyarország ismét szembe megy a liberális trenddel, amely hasonló tilalomnak még csak a felvetését is tabunak, szabadságkorlátozónak, politikailag inkorrektnek tartja. Valószínűnek tartom, hogy a nemváltás kérdése még a 68-as „szexuális szabadságot” hirdető generációnak is sok lett volna, ma pedig meg sem lepődünk e követelésen.  Tovább kell lépni tehát megint, hogy a nemváltás immár a liberális kánon része lett. Van egyáltalán valami, ami megváltoztathatatlan lényegünk részét képezi, vagy identitásunk minden elemét szabadon választhatjuk meg? Összerakhatjuk magunkat, mint egy kirakós játékot? Egy erre vonatkozó gondolatkísérletet szeretnék most bemutatni.

Több mint egy éve már annak, hogy a 69 éves Emile Ratelband Hollandiában megpróbálta húsz évvel kevesebbre módosítani életkorát, nem kis meglepetést okozva országa – önmegvalósítók ötletein egyébként már sokat edződött - közvéleményének. Ha a nevünket és nemünket ma már megváltoztathatjuk, miért ne tehetnénk ugyanígy az életkorunkkal is? – tette fel a kérdést a holland hatóságoknak. Úgy érzi, teste valós koránál ő jóval fiatalabb, ezt orvosa hivatalosan is igazolta, és ez a biológiai életkor identitásának része. Sérelmesnek érzi, hogy „valós”, vagy kronológiai életkora miatt nehezebben kap munkát, bankhitelt, és társkereső oldalakon sem kap számára megfelelő számú találatot...  

A közigazgatási hatóság másként gondolta. Nem adott helyt a kérelemnek, mondván, sok jogszabályi rendelkezés (választójog, házasságkötés stb.) életkorhoz van kötve, ennek módosítása a jogbiztonságot veszélyezteti. Az ezt követő közigazgatási perben a bíróság sem gondolta másképp. Ratelband úr maradt tehát 69 éves, holland férfi. Ő csak a születési évet akarta átíratni az identitásának leginkább megfelelőre. De ha továbbgondoljuk a történetet, a határ a csillagos ég. Szó szerint: lehet, hogy az asztrológia hívei között lenne igény a születési hónap, nap identitás szerinti módosítására is, olyan esetben, ha például valaki inkább érzi magát bikának, mint nyilasnak. Vagy fordítva. Felmerülhet még a születési hely áthelyezése is. Miért is ne? Ha valaki inkább érzi magát olasznak, mint lengyelnek, miért is kelljen élete végéig egy szláv település nevét viselnie a személyi igazolványában, Róma, Nápoly, Palermo helyett. Velencéről nem is beszélve. (Bár lehet, hogy ezekben a napokban kevesebben vágynak olasszá lenni.)

A kérdés az: van-e születésünkkor kapott végleges, megmásíthatatlan csomagunk, amit hordoznunk kell életünk végéig? Vagy bármit lecserélhetünk olyanra, ami nekünk szimpatikus. Szubjektív, és progresszív szemmel ma már talán avíttnak tűnő vélemény következik: génkészletünk, nemünk, születési helyünk és időnk, azaz a csillagzat, ami alatt születtünk, halálunkig tartó pecsétet jelent életünkön, amit identitásnak is nevezhetünk. Ezt kapja az ember a teremtőtől, és nem választja. Ez az a pár dolog, ami nem emberi, hanem isteni döntés kérdése. Ugyanakkor ma már, hála a demokrácia és jogegyenlőség térnyerésének, minden más megválasztható: nem öröklődik a társadalmi helyzet, a végzettség, képzettség. A kasztrendszer nem fér össze a kereszténységgel.

A magyar jog a fentiek közül a nem megváltoztatását tűrte el eddig – születési idejét, helyét nálunk sem cserélheti le senki. Említést érdemel, hogy a végül hatályba sem lépett 2009-es Polgári Törvénykönyv (Ptk.) e tekintetben „progresszív” volt: kifejezetten számolt a nem megváltoztatásának lehetőségével. Ha hatályba lép, házasság megszűnésének esetei között lett volna „az egyik házastárs nemének megváltoztatása”. Arról az esetről azonban a szöveg nem rendelkezett, ha esetleg mindkét, különnemű házastárs egy időben megváltoztatta volna a nemét – ez eseten, eljátszva a gondolattal, akár fenn is maradhatott volna a házasság, hiszen újra eltérő neműek lesznek, márpedig ez a házasság fennállásának feltétele volt már akkor is. A 2014-ben hatályba lépett Ptk. már nem is ismeri a nem megváltoztatásának intézményét. 

Ettől a nemváltoztatás még lehetséges volt: Magyarországon eddig százas nagyságrendű nemváltoztatás történt. Az erre irányuló kérelmet – kizárólag nagykorú személy - az egészségügyért felelős minisztériumhoz juttathatta el, amely megkereste az állampolgársági hivatalt, amelynek döntése alapján az illetékes anyakönyvvezető bejegyezt az új nemet. 2013 óta azonban, egy jogszabályváltozás következtében mindez csak nőtleneknek/hajadonoknak lehetséges: már fennálló házasság esetén meg kell tagadni a nem megváltozásának anyakönyvi bejegyzését. 2018 óta pedig az erre irányuló eljárások szüneteltek.

Közismert, hogy sokan felvetik nemcsak a nemi identitás, hanem a házasság keresztény alapú meghatározásának (egy férfi és egy nő) kiterjesztését, mindenekelőtt az azonos nemű párokra, tehát az „egy férfi és egy férfi” vagy az „egy nő és egy nő” modellre. Érdekes módon az „egy férfi és több nő” (vagy fordítva) modell ilyenkor nem merül fel, pedig lehet, hogy lenne rá társadalmi igény… Az iszlám világban a poligámia a mai napig jelen van, egyes országokban egy férfinek négy feleség is lehet. Európa és Amerika országaiban azonban, konzervatív módon, a többes házasság, azaz a bigámia büntetendő cselekmény.

Lehet, hogy eljön az az idő, amikor az akkorra már – tetszik, vagy nem tetszik – legalább 70 éves Ratelband úrnak nem is kell sokat várnia ahhoz, hogy mondjuk 50 éves orosz nőként férjhez menjen akár három arab férfihoz is. Ha pedig megunja, megválasztja talán halála napját is. De azért az még odébb van. Már csak azért is, mert a holland médiában jól ismert Ratelband húzása valójában nem más, mind egy jogi geg, figyelemfelhívás, amely arra nagyon is alkalmas, hogy identitásunk határain elgondolkodjunk. Nálunk pedig – egyelőre – biztosra vehető, hogy aki lánynak születik, az nő, aki fiúnak, az férfi lesz. Érzéseitől, horoszkópjától, ösztöneitől függetlenül."

A szerző a Károli Gáspár Református Egyetem docense, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tudományos főmunkatársa

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A nemváltoztatás újabb lépés a mai, mindent relativizálni akaró liberalizmus részéről. Ne maradjon semmi, ami örök, ami lehorgonyoz valahová, kivéve az ő torz ideológiájukat.

Teljesen mindegy. Mára az emberi jogokat, akár a jogállamot, vagy a demokráciát gumifogalommá tették. Ha valami nem meg, emberi joggá nyilvánítják. Nincsenek korlátlan emberi jogok, maguk a törvények is ezért vannak.

Ezzel az érvvel az adott témában nem sokra mész, csak kiröhögteted magad az erőlködéseddel.

Azért elég nagyot fordult a világ Thatcher, Kohl és Mitterand óta (bármit gondoljunk róluk)...

:(

A biológiai nemedet eddig sem lehetett volna megváltoztatni, ha ez így volt a jogszabályokban, az méretes jogi balfogás. Az egész társadalmi nemről szóló libsi hisztéria pont azért folyik, hogy legyen egy külön nem, amit ők meg tudnak változtatni, ha akarnak. Egyszerűen szabályba kell foglalni, hogy a születési anyakönyvi kivonatba, a személyibe, útlevélbe a biológiai nem kerül bele, és kész.

Szarni kell rá. Ez az ottani libsi degeneráltaknak szól, azoknak meg bőven elég ez.

Olyanok, mint a honi libsik. Igénytelen állatok. Kurva okosnak hiszik magukat, pedig a legócskább hazugságot is azonnal zabálják.

Én ragaszkodom hozzá, hogy minden nő egy 24 éves, 2m magas, kisportolt, sármos cégvezetőnek nézzen. A 20 éves Opelemet meg egy Ferrarinak. Ha valaki nem annak néz, azt abból látom, hogy nem akar lefeküdni velem, azaz aljas, maradi kirekesztő.
Szóval haladó, liberális szépségek, lehet bizonyítani az eszme menti elkötelezettséget!

"Ha valaki Napóleonnak hiszi magát, azt sem operálják át Napóleonná, hanem gyógykezelik az elmebaját..."

És a társadalmat meg végképp nem kötelezik arra, hogy innentől kezdve Napóleon úrnak szólítsa a beteget.

Ezzel az egésszel nem az a baj, hogy a transznemű másnak hiszi magát, mint ami, hanem hogy az egész társadalmat arra akarják kötelezni, hogy a képzelt nemének megfelelően bánjanak a pácienssel. A személyi irataiban a képzelt neme legyen. A törvények, amelyek a másik nemre vonatkoznak, az illető képzelt nemére vonatkozzanak. Aki transznő, arra is vonatkoznának az Isztambuli egyezmény nővédő passzusai pl.? A női vécét használhatja? Női sportágakban indulhat?

Hát ti liberális férfiak ne is akarjatok, akkor se, ha épp nőnek érzitek magatokat!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés