Türelmetlenségének adott hangot a Seehofer Brüsszel tétlensége kapcsán

2020. május 27. 18:39
A német Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) cikkében a Horst Seehofer német szövetségi belügyminiszter és az Európai Bizottság közötti feszültséget elemzi, amelyet a politikus szerint elsősorban Brüsszel tétova migrációs reformja okoz.  

A FAZ május 26-i cikke részletes elemzést ad Seehofer és a Bizottság viszonyáról, amelynek új színt adott az, hogy Seehofer a Spiegelnek adott interjújában elsősorban a tétlenséget kérte számon a Bizottságon a testület által bejelentett reformok kapcsán.  

Az elemzés igyekszik hátteret nyújtani a hónapok óta húzódó menekültügyi reformot illetően, emlékeztetve a még a Juncker-korszakhoz köthető „Coalition of the willing” elnevezésű kezdeményezésre is; beszédes, hogy a cikk az Angela Merkel német kancellár által is támogatott, mégis hamvába halt „hajlandók koalícióját” egy sorban említi a jelenlegi bizottsági vezető – szintén következmények nélküli – bejelentésével a menekültügyi politika „új kezdetét” illetően. Szintén érdekesség a cikkel kapcsolatban, hogy

Seehofer kritikával illette Brüsszelt amiatt is, hogy a Bizottság nem ad kellő súlyt a V4-országok érdekeinek a szabályozás revíziója során.

Az írás megemlékezik Seehofer Bizottságnak címzett leveléről is, amelyet a belügyminiszter még francia, spanyol és olasz kollégáival közösen írt, számba véve a reform sarkalatos pontjait (pl. menedékjog előzetes ellenőrzése a külső határon; kötelező, de tisztességes elosztási mechanizmus a biztonsági kockázatot nem jelentő migránsokra vonatkozóan). Tartva attól, hogy a V4-országok számára a csomag elfogadhatatlan lesz a V4-országok számára, a levél hangsúlyt helyezett a visegrádi együttműködés érdekeire is, amely többek között tartalmazta az ún. „rugalmas szolidaritás” (a migránsok befogadásának kiváltása pénzbefizetéssel) elvét is. A FAZ szerint a levélre mindmáig nem érkezett válasz.

A német magazin utal arra is, hogy

dacára annak, hogy Brüsszelből időről időre hangzatos kijelentéseket hallani a menekültügyi tervekről, ezek a kilátásba helyezett intézkedések rendre a kommunikáció szintjén maradnak

– vélhetőleg azért, mert a politikai érzékeny kérdésekben (mint például az újraelosztás és a kivételek kérdése) Brüsszel egész egyszerűen nem mer határozott lépéseket tenni.

Ezt Seehofer azért tartja különösen bosszantónak, mert a következő félévben a német szövetségi belügyminiszter lesz a Bel- és Igazságügyi Tanács (BIÜT) elnöke, s bár a politikus már konkrét lépéseket tenne a migrációs reform ügyének előmozdítása érdekében, reálisan legfeljebb is csak egy, az ügyre vonatkozó „menetrend” elfogadásával számolhat.

A FAZ szerint egyébként V4-ek alapvetően migrációellenes tárgyalási pozíciója egyre vonzóbb Európa nyugati tagállamai számára; az elmúlt időszak politikai folyamatai arra engednek következtetni, hogy a döntéshozók attól félnek, hogy a migráció támogatása szavazatvesztéssel járhat mindkét országban. A FAZ ennek kapcsán emlékeztett arra, hogy Franciaországban a jobboldali populizmus helyezi nyomás alá a migrációpárti politikusokat, miközben politikai szempontból lassan Németország körmére ég a német Sea-Eye nevű NGO által üzemeltetett Alan Kurdi esete is.
 

Dobozi Gergely írása.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Németország számára a következő hat hónap kulcsfontosságú lesz.
Egyetlen jó választásuk lehet, ha nem tesznek semmit, viszont rengeteget kommunikálnak.
Kérdés, ezt lehet-e hat hónapon keresztül végig csinálni.
Ha drámai esemény történik, mindenekelőtt migránsügyben, az megpecsételheti nemcsak Merkelt, Berlint, de az EU-t is.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés