Új javaslat a német EKB-ítélet miatt kialakult patthelyzet feloldására

2020. május 28. 16:38
Az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programjainak összevonásával lehetne a német Bundestag jogi szakemberei szerint elejét venni annak, hogy újabb panaszokat nyújtsanak be a Német Alkotmánybírósághoz az uniós jegybank ténykedésével kapcsolatban.

Az EKB két kötvényvásárlási programjának (PSPP és PEPP) „összevonása” számos „előnnyel” járna egy a német szövetségi törvényhozás, a Bundestag uniós monetáris ügyekkel foglalkozó szakreferatúrájának csütörtökön kiszivárgott javaslata szerint. A Süddeutsche Zeitung által megszerzett munkaanyag képezi az alapját azoknak a bizalmas megbeszéléseknek, amelyeket Wolfgang Schäuble házelnök kezdeményezett a Német Alkotmánybíróság május 5-én közzétett ítélete nyomán kialakult politikai patthelyzet rendezése érdekében. Az idő nagyon sürget, mivel a Bundestag hivatalosan már csak két alkalommal ülésezik a nyári szünet előtt. 

A Bundestag jogi szakértői szerint két lehetséges út vezet a megoldáshoz. Az egyik az Európai Parlamenten (EP), a másik pedig a német központi bankon, a Bundesbankon keresztül vezet. A lényeg, hogy az EKB függetlensége jogi értelemben ne sérüljön. Vagyis az EKB-nak úgy kellene prezentálnia a karlrsuhei taláros testület döntése által előírt arányossági vizsgálatot az uniós kötvényvásárlási programok kapcsán, hogy mindeközben ne tűnjön úgy, mintha egy tagállam „utasítására” tenné mindezt. 

Sem Schäuble, sem Angela Merkel német kancellár nem szólíthatják fel közvetlenül az EKB-t az ítélet végrehajtására. Az uniós jegybanknak saját elhatározásából kell elkészíteni a vizsgálatot, „anélkül, hogy a lépésre ténylegesen vagy formálisan a német alkotmánybíróság késztette volna”, figyelmeztetnek a német jogi szakértők. De hogyan lehetséges ez?

Például úgy, hogy Christine Lagarde EKB-elnök a jegybank és az EP között folyó monetáris politikai párbeszéd legközelebbi, menetrend szerint júniusban tartandó egyeztetésén mutatná be a tanulmányt. Egy másik megoldás lehetne, hogy az EKB átadná a Bundesbanknak a tanulmány elkészítésének feladatát. A német központi bank pedig ezt eljuttathatná a Bundestaghoz és a szövetségi kormányhoz. 

A Bundestag jogászai szerint azonban a hosszútávú megoldás az lenne, ha a koronavírus járvány miatt indított kötvényvásárlási programot (PEPP) „az elkövetkező három hónap során egy új programban vonnák össze” a Német Alkotmánybíróság által kifogásolt másik vásárlási programmal (PSPP), mindehhez mellékelve egy átfogó arányossági vizsgálatot. 

Joób Kristóf írása
 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

..... úgy tűnjön......
Ez az EU- minden úgy tűnik, mintha az lenne, aminek lennie kéne, de nem az.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés