Szigorúbban ellenőrizné a külföldi befektetéseket Belgium

2020. május 29. 10:52
Új testület felállítását javasolja a belga szövetségi gazdasági miniszter a külföldi befektetések szigorúbb ellenőrzése céljából. A lépés sajtóértesülések szerint főként a kínai eredetű befektetések ellen irányul.

A törvényjavaslat benyújtója a Kereszténydemokrata és Flamand (CD&V) pártból érkező szövetségi gazdasági miniszter, Nathalie Muylle. Az elképzelés szerint létrejönne egy úgynevezett Beruházásokat Ellenőrző Bizottság, amely véleményezné az egyes tervezett befektetéseket a gazdasági tárca számára, és negatív javaslat esetén a kormány megtilthatná a megvalósítást. 

A L’Echo szerint a törvényjavaslat valójában Kína befektetői tevékenysége ellen irányul. A belga kormány megítélése szerint egyre növekszik az olyan befektetések és felvásárlások aránya, amelyek mögött állami irányítás alatt álló cégek állnak. Az ilyen tranzakciókat pedig nem csak gazdasági, de stratégiai és politikai megfontolások is motiválják, és céljuk az, hogy EU-n kívüli harmadik országok befolyást szerezzenek Belgium biztonsága és közrendje felett.  

Mindezen megfontolásból a gazdasági tárcavezető számos szektorra, így többek között az energetikára, a közlekedésre, a vízgazdálkodásra, az egészségügyre, a kommunikációra, a médiára, a kulcsfontosságú infrastruktúrákra, a repülési technológiára, a védelmi iparra, illetve a pénzügyi infrastruktúrára is kiterjesztené az új átvilágítási eljárást. 

A vallon gazdasági miniszter, Willy Borsus ugyanakkor óvatosságra intett, és a tervezettnél gyorsabb és gördülékenyebb átvilágítási eljárás kidolgozását javasolta, illetve azt is, hogy Belgium kövesse figyelemmel más uniós tagország hasonló intézkedéseit.
 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés