Miért ellenséges az EU Izraellel szemben?

2020. június 3. 18:34

Melanie Phillips
Az EU már egy ideje bizonyos büntető intézkedések bevezetésén töpreng.

„Fordulóponthoz érkezett volna az Európai Unió Izrael kapcsán? Az EU már egy ideje bizonyos büntető intézkedések bevezetésén töpreng arra az esetre, ha Izrael újra lépéseket tenne abba az irányba, amelyet nyugati kritikusai »az izraeli megszállás alatt álló Ciszjordánia végleges annexiójának neveznek«.

Ez a nemzetközi jog súlyos félreértelmezésén alapul. Izrael ugyanis nem tartja »megszállás alatt« ezeket az érintett területeket. 

Dacára annak, hogy az EU és Nagy-Britannia Izraelt sorozatosan „jogellenes megszállással” vádolja – s mindemellett nem áll ki az ország mellett az Izraelt az ENSZ-ben érő sorozatos támadások alkalmával, sőt üdvözli az Emberi Jogok Európai Bírósága által hozott marasztaló ítéleteket – a két hatalom ugyanakkor nagyságrendekkel bővíti a kereskedelmi kapcsolatait Izraellel, sőt kritikus mértékben függ az ország hírszerzési és katonai potenciáljától.

2004-ben az EU több közép-kelet-európai poszt-kommunista országot is felvett a tagjai közé, köztük Magyarországot, Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot és Szlovákiát. Szemben Nyugat-Európával, ezek az országok barátságra törekszenek Izraellel. Ez nem jelenti azt, hogy ezekben az országokban nincs jelen az antiszemitizmus, vagy hogy az említett államok ne lennének érintettek a holokauszt kapcsán. A baráti attitűd egyik fő oka az lehet, hogy ezek az országok nem régen szabadultak a szovjet hatalmi befolyás alól, és eltökéltek a tekintetben, hogy a ismét megerősítsék történetileg kialakult nemzeti identitásukat.

Mindezt a liberális ortodoxia béklyóiban kell tenniük, amelynek kiindulópontja, hogy a nemzetállam alapvetően rasszista, kizsákmányoló és veszélyes, éppen ezért olyan transznacionális entitások kell, hogy felülmúlják a nemzetállamiság koncepcióját, mint az ENSZ vagy az EU.

Mindez további oka lehet annak, hogy az Európai Unió miért is oly ellenséges Izraellel szemben – egy olyan nemzetállammal szemben, amely erős kulturális és nemzeti identitással rendelkezik.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés