Cikkajánló: 2030-ra elkészülhet az "euroburger"

2020. június 8. 18:34
Az Európai Bizottság új stratégiája gyökeresen alakítaná át a gyorséttermi étkeztetést.

Fogyasztási szokásainkon változtatna az Európai Bizottság „A termelőtől az asztalig” (’Farm to Fork’) című stratégiája, amelynek nyomán a testület a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fenntarthatóságát növelné. 

A Stratégia mentén több jogalkotási javaslat is napvilágot láthat. Ezek célja, hogy egészségesebbé, táplálóvá tegye az élelmiszeripari termékeket, nagyobb hangsúlyt helyezve például a növényi alapanyagokra – írja a POLITICO.

Ahogy arra a stratégia elnevezése is utal, a reform az ellátási lánc összes láncszemét érintené, egészen a termesztéstől a fogyasztásig. A történet papíron - néhány hajmeresztő kimenetelt leszámítva - egészen vonzó, a POLITICO pedig összegyűjtötte, hogy hogy is nézne ki mindez a brüsszeli bürokrácia szemszögéből. 

A bucit a helyi pék sütné
A koncepció szerint a buci (vagyis maga a zsömle) friss, amely ennek megfelelően a fogyasztási helyhez legközelebb eső pékségből származik. Ahogy erre a POLITICO is rámutat, 2019-ben az EU-ba mintegy egymilliárd euró értékben importáltak búzát. Az Unió célja a lépéssel – ahogy magával a stratégiával is –, hogy a régió önellátóvá váljon.

A szöcske megremeg
A POLITICO nem tartja kizártnak, hogy a szabályozás következtében a hamburgerhús a jövőben rovar-, de legalábbis növényi alapú legyen. A Bizottság célja ugyanis átfogóan az, hogy a növényi étrendet szélesebb körben terjessze a lakosság körében, amelyet az alternatív fehérjék alkalmazásával lát végrehajthatónak. Ne számítson tehát sok jóra az, aki a marhahús íze miatt szereti a hamburgert: a Bizottság szerint ugyanis az európai emberek túl sok marhahúst fogyasztanak, amin változtatni kell – figyelmeztet a POLITICO (hozzátéve, hogy a Bizottság álláspontja a vörös húsokra igaz, a „csirkeburgerek” elterjedése tehát nem kizárt).

A zöld fordulat a hamburgerek világában is beköszönt
Aki eddig kevesellte a zöldségek arányát a hamburgerben, az mostantól derűvel tekinthet a jövőbe: Brüsszel ugyanis növelné az EU-polgárok zöldségfogyasztását. Ennek érdekében is módosulna az agrárpolitika. Az ambiciózus célkitűzés az, hogy 2030-ra az biogazdálkodás útján előállított növényi táplálék a teljes termelés negyedét adja (ma ez az arány 7.5%). 

Brüsszel hadat üzen hagyományos önteteknek
Mivel a Bizottság szerint a hagyományos öntetek (pl. ketchup, majonéz stb.) túl sok zsírt, cukrot és sót tartalmaznak, ezeknek a szószoknak kevés keresnivalója lesz a jövő hamburgerében. Alternatívaként felmerülhet a cékla- és az édespaprika-mártás, amelyekkel kapcsolatban ilyen aggálya a Bizottságnak nem merül fel.

Szemlézte: Dobozi Gergely

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért ez valóban hasonlít az uborkagörbület szabályozására. Mostantól politikusok döntik el, hogy mit egyek?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés