Ultraszélsőséges iszlám harcosok Hollandiában

2020. június 10. 18:12
Közel száz olyan iszlám harcos jelenléte feltételezhető Hollandia területén, akik még az Iszlám Állam mércéjével is túlzóan szélsőségesnek számítanak. Ők Ahmad al-Hazimiról szaúdi gyűlöletprédikátor követőinek vallják magukat.

Egy még tavaly készült, de csak idén júniusban nyilvánosságra hozott nemzetbiztonsági kutatás számol be a Hazimi-mozgalom hollandiai jelenlétéről. Az NTA kutatóintézet még 2019-ben állította össze erről szóló tanulmányát az illetékes holland hatóságok számára. Eszerint az Ahmad al-Hazimi szaúdi prédikátorról elnevezett mozgalom tagjai annyira szélsőséges elveket vallanak az iszlámon belül, hogy emiatt még az Iszlám Állammal (ISIS) is konfliktusba keveredtek.

Az arab prédikátor „teológiai” alapvetése, hogy mindenki megölhető, aki eltér a radikális iszlám tanításától, lévén emiatt hitehagyottá vált. 2015-ben még az ISIS is pártolta ezt a felfogást, de később annyira eldurvult a konfliktus a két irányzat között az NTA kutatásai szerint, hogy az Iszlám Állam több Hazimi-követőt is kivégeztetett, köztük nyolc holland állampolgárt 2016-ban. A Hazimi-mozgalom egyébként nemes egyszerűséggel éppen azzal magyarázza az ISIS bukását, hogy tagjai nem követték elég hűen az iszlám tanait. 

A hollandiai érdekeltség továbbra is fennáll. A Hazimi-mozgalom egyik vezetője Abu Asim marokkói háttérrel rendelkező holland állampolgár, akinek korábban volt már dolga a holland rendőrséggel, de szabadlábra helyezték. Jelenleg is aktívan közreműködik a szélsőséges tanok terjesztésében a közösségi médiában. 

Miközben a holland hatóságok figyelmét az köti le, hogy nyomon kövessék az az egykori dzsihadisták visszailleszkedését a társadalomba, a Hazimi-mozgalom tagjairól nem sokat tudnak – mutat rá az NTA elemzése. Ez részben abból a téves előfeltevésből ered, hogy csak jót jelenthet biztonsági szempontból, ha egy iszlamista távolodni látszik az ISIS-től. Azt a lehetőséget ugyanis eddig figyelmen kívül hagyták, hogy az eltávolodás egyaránt történhet mérsékeltebb, illetve még szélsőségesebb irányba. Utóbbi esetben pedig inkább a biztonsági kockázat növekedése valószínűsíthető. Valószínűleg ebből a téves megközelítésből fakad az is, hogy a holland hatóságok mindeddig alábecsülték a Hazimi-mozgalom hazai követinek a számát. 

Joób Kristóf
 

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés