Elhallgattatná Peking a népi gyógymód kritikusait?

2020. június 12. 10:23

Adam Minter
Egy új szabály nyomán büntethetővé válna a hagyományos kínai orvoslás megkérdőjelezése.

"Könnyen a hatóságokkal találhatja szembe magát, aki kritizálni merészel egy akupunkturistát Pekingben – legalábbis ezt a célt kívánná elérni az az önkormányzati jogszabály-tervezet, amely a hagyományos kínai orvoslást megkérdőjelezőket büntetné. A kisebb kihágásokért kéthetes elzárás járna, a nagyobbakért letöltendő szabadságvesztés.

Szokatlanul hangzik, de a szabályozás célja meglehetősen egyenes. Hszi Csin-ping elnöksége idején Kína – a nemzetstratégiai törekvésekkel összhangban – a nyugati bizonyítékalapú orvoslással egy szinten kezelte a hagyományos kínai gyógyászatot. Ez a mostani megoldás azonban – a hossztávú államcélok hajszolása kapcsán tett egyéb intézkedésektől eltérően – könnyen visszaüthet Kínára, már ami az ország az irányú törekvéseit illeti, hogy az ázsiai ország globális gyógyászati tényezővé váljon.

A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy a hagyományos kínai orvoslás nem szükségszerűen ártalmas. A kínai gyógyszerkönyv számos olyan tudományosan igazolt gyógymódot ismer, amelyekkel gyógyulás érhető el a maláriához, leukémiához hasonló betegségek esetében; több százmillió ember hagyatkozik ezekre a gyógymódokra úgy, hogy nem kell különösebb káros mellékhatásokkal számolnia. 

Csakhogy a módszernek számos hiányossága is van. Egyike ezeknek az, hogy a klinikai kísérleti fázisok csaknem teljesen hiányoznak a rendszerből, pedig a studykra azért lenne szükség, hogy meg lehessen győződni arról, hogy a kínai gyógyászat egyes módszerei teljes mértékben hatékonyak és biztonságosak. 2015-ben kutatók azt találták, hogy az ausztrál piacon jelen lévő kínai gyógyászati termékek közel 90 százaléka bevallatlan hatóanyagokat – antibiotikumokat, fájdalomcsillapítókat, ólmot, vagy kadmiumot – tartalmaztak.

A kínai gyógyászat fellendülése ellenére Kína hosszú ideig tűrte a negatív kritikát, ám az utóbbi években a nagyobb városok önkormányzatai – főleg azoké, ahol a hagyományos kínai gyógyszergyártók nagyobb súllyal vannak jelen – egyre türelmetlenebbé váltak a szkeptikusokkal szemben. Az kritikusok elhallgattatására irányuló törekvések nem növelik Kína motivációiba vetett bizalmat. Épp ellenkezőleg: ennek eredménye az lehet, hogy a célkitűzéssel ellentétben a hagyományos kínai orvoslás mégsem válik globális tényezővé."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Bizonyítékon kell alapulni minden gyógymódnak. Az, hogy a nagyanyáink is így csinálták, nem evidence base.
Ha hat, akkor az ki is derül egy placebo kontrollált kettős vak vizsgálattal.

Amikor kuruzsolnak.
Ha rossz a tapasztalatod, ne vedd igénybe az eü.-i szolgáltatásokat! Ilyen egyszerű.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés