Meddig tarthat az exlex állapot Seattle-ben?

2020. június 15. 18:16
Capitol Hill Autonóm Zónának nevezik Seattle-nek azt a részét, amelyet a Black Lives Matter mozgalom aktivistái foglaltak és zártak el hermetikusan az Egyesült Államok többi részétől egy hete. A rendőrség már visszamenne, és Trump is lépéseket fontolgat.

Seattle belvárosa már korábban is radikális baloldali tüntetések helyszínéül szolgált

Autonóm kommuna kiépítésébe kezdett Seattle belvárosában az a mozgalom, amely eredetileg George Floyd rendőri intézkedés közben elhunyt afroamerikai polgár esete kapcsán kezdett általános tüntetésekbe Egyesült Államok-szerte. Noha a Black Lives Matter mozgalom már 2013 óta aktív, a George Floyd-ügy új lendületet adott neki.

A tüntetők június 8-án megvetették a lábukat Seattle belvárosában, ahol az LGBT-közösségek és egyéb alternatív kultúrák közéleti tevékenysége egyébként is élénk, sőt a terület már több ízben is szolgált radikálisnak mondható tüntetések helyszínéül.

A tüntetők egy, az USA-tól teljesen elkülönülő közösséget hoznának létre

A Capitol Hill Autonóm Zónának (CHAZ) kikiáltott területet a tüntetők nyíltan az Egyesült Államoktól elkülönült entitásnak tekintik,

ahogy azt a CHAZ-t Seattle többi részétől elhatároló barikádokon szereplő feliratok is mutatják [pl. „Property of the People” („A Nép tulajdona”); „Leaving USA” („Elhagyjuk az Egyesült Államokat” stb.)].

A megszállók a CHAZ-t egy rendőri felügyelet nélküli autonóm kommunának tekintik, ahol a politikai döntéshozatal konszenzuális alapon történik. Noha a szervezet büszke arra, hogy a CHAZ-t jelenleg senki sem vezeti felvállaltan, az amerikai City Journal nevű magazin Nikitta Oliver-t radikális aktivistát, korábbi polgármester-jelöltet azonosítja az autonóm zóna vezetőjeként.

A rendőrség kivonult a zónából

A helyi rendőrség (SPD) az elmúlt időszakban csaknem teljes személyi állományát evakuálta a zónából azt követően, hogy a tüntetők és a rendőrség közötti összecsapások során mintegy 25 rendőr sebesült meg. „A rendőrkapitányság feladása nem az én döntésem volt” – nyilatkozta a rendőrség vezetője, Carmen Best az ügy kapcsán. 

Best állítása szerint a seattle-i rendőrség reakcióideje megháromszorozódott a történtek óta. A 911-es hívószám tárcsázását követően átlagosan 18 perces kiszállási idővel lehet számolni, s ez azért is okoz problémát, mert noha a rendőrség számos vagyon elleni és egyéb bűncselekményekről szerzett tudomást, mégsem képes behatolni a város bizonyos területeire. 

A közélet megosztott a CHAZ-t kikiáltók békés szándékait illetően

A radikalizmus tehát nemcsak a kommunikáció szintjén valósul meg.

Mivel pedig a rendőrség kivonult a területről, a rendfenntartók szerepét egy lazán szervezett baloldali fegyveres közösség (Puget Sound John Brown Gun Club - PSJBGC) vette át. 

Hogy a rendfenntartás a belső rend fenntartására, vagy a CHAZ fegyveres védelmére irányul (a CHAZ lakói tulajdonképpen „no-police” zónává nyilvánították a területet), azt egyelőre nehezen lehet megítélni, mint ahogy azt is, hogy a CHAZ miként tekint az Egyesült Államok hatósági intézkedéseire.

Seattle Demokrata polgármestere sem nyugodt, s ezt jól jelzi, hogy Jenny Durkan tettei és kommunikációja meglehetősen szerteágazó és önellentmondásos a CHAZ kapcsán. Egy sajtókonferencián elhangzottak szerint a CHAZ létrehozása belefér a gyülekezési szabadság értelmezési körébe, s Seattle belvárosának megszállása patriotizmusnak, s nem pedig terrorizmusnak tekinthető.

Ennek némileg ellentmond, hogy a bátorító hangvételű nyilatkozat ellenére Durkan a zavargásokra tekintettel rendeletben hirdetett fegyvertilalmat még május 30-án, pénzbüntetést és szabadságvesztést helyezve kilátásba fegyverviselés esetére.

Donald Trump elnök álláspontja a Seattle-ben kialakult helyzettel kapcsolatban, hogy a belváros irányítását „radikális baloldaliak” vették át. „Érdekes, hogy miként tudja az Antifa és egy az ahhoz hasonló szélsőbaloldali militáns csoport átvenni egy város irányítását” – twittelte az elnök. 

Trump egy másik tweetjében ennél fenyegetőbb hangnemet ütött meg: „A baloldali radikális kormányzó Jay Inslee és Seattle polgármestere gúny tárgyává váltak, és olyan szinten űznek csúfot belőlük, ahogy az nagyszerű országunk történetében példa nélküli. Vegyétek vissza a városotokat MOST. Ha nem teszitek, én fogom.” – írta június 11-én.

Trump tweetjére válaszul Seattle polgármestere szintén Twitter-üzenetben reagált. „Térjen vissza a bunkerébe” – utasította el Trump szavait.

Mi várható, ha a helyzet önmagától nem oldódik meg?

Az elnök tehát egyre türelmetlenebb a seattle-i folyamatokkal kapcsolatban. A Fox News-nak adott interjújában Trump arra figyelmeztetett, hogyha a CHAZ felszámolását sem a polgármester Durkan, sem pedig Jay Inslee, Washington állam kormányzója nem kezdi meg, saját hatáskörében tenne rendet. 

Első körben azonban a kormányzóé a lehetőség, s ezzel úgy látszik, kész is élni. Az igazsághoz hozzá tartozik az is, hogy Inslee a mozgósítással egyidejűleg közleményében arról biztosított mindenkit, hogy a nemzeti gárda katonái „fegyvertelenek lesznek, feladatuk az infrastruktúra védelme és a tüntetések biztosítása lesz.”

Egy dán kommuna a minta

A CHAZ lakói egy dán városnegyedre, Christianiára mutatnak, amikor arról kérdezik őket, hogy mit akarnak elérni Seattle belvárosában.

Christiania egy saját bevallása szerint az Európai Uniótól és Dániától független alakulat a dán főváros, Koppenhága szívében. Az önjelölt autonóm városrész 1971 óta működik egy korábbi laktanya területén, amely főleg hippi lakóiról és azok a kábítószerekhez fűződő szabados attitűdjéről híres.

Csakhogy Christiania története több ponton is eltér attól, ami jelenleg Seattle-ben zajlik:

egyrészt a dán közösség alapítói egy elhagyatott terület felett rendelkeztek, amelynek sem a polgárság, sem pedig a vállalkozások nem látták kárát. Seattle-ben ehhez képest a folyamatosan eszkalálódó erőszak vezetett ide mind az államhatalom, mind pedig az anarchisták részéről. Másrészt CHAZ lakói azonnali, faji alapú pozitív diszkriminációt követlenek az életviszonyok széles skáláján (pl. azonnali kegyelmet a fekete raboknak, fekete pácienst csak fekete orvos és nővér láthasson el stb.), Christiania lakói viszont „mindössze” drogliberalizációt és bizonyos szociális reformokat szeretnének.

Harmadrészt pedig a dán közösség a tolerancia jegyében határozta meg saját működését, CHAZ-beli forradalmárok pedig félig-meddig felvállalt fegyverkezésbe kezdtek, s tulajdonképpen ez az oka annak, hogy a rendőrség, illetőleg a nemzeti gárda miért habozik határozott lépéseket tenni az exlex állapot felszámolásának irányába.

Dobozi Gergely írása
 

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez egy paranoiás helyzet, eleve bukásra ítélve: úgy csinálni az USA-ban, mintha nem lennének az USA-ban.

Nahát, nem maradtak a szabadság demokrácia és egyenlőség hazájában? Idejöttek, a diktatúrába?

"Rick Perry Ally: Statue of Liberty is a ‘Demonic Idol’

Rick Perry Ally: A Szabadság-szobor „démoni bálvány”

Az USA pedig: sátáni állam, mert false/hamis "black gentry"-k, sátáni erők irányítják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés