Vélemény: az NGO-k épp akkor vonulnak ki Afrikából, amikor kapacitásaikra leginkább szükség lenne

2020. június 24. 9:35

Hajir Maalim
Afrika szenvedi el a világon a legnagyobb hiányt egészségügyi dolgozókból.

„A koronavírus terjedése okán Afrika-szerte hathatós és azonnali pénzügyi mentőövre, technikai és orvosszakmai segítségre lenne szükség. Mégis, a nem kormányzati szervezetek (NGO-k) saját személyzetük biztonságának megóvása érdekében visszavonulni látszanak, életveszélyes űrt hagyva maguk mögött, épp akkor és ott, amikor és ahol a támogatásukra a legnagyobb szükség lenne.

Egy zártkörű inter-humanitárius munkacsoport kutatása szerint a koronavírus kapcsán az NGO-k 94.4 százaléka halasztotta el vagy mondta le a szakmai személyzet kihelyezését a karanténra vagy az egészségmegőrzésre hivatkozással. Ezen felül az NGO-k 66.7 százaléka vonta ki teljesen a személyi állományát abból az országból, ahol szolgálatot teljesítenek – jellemzően a Dél-Szudánhoz és Szomáliához hasonló olyan területekről, amelyek az ENSZ „éhínségjárvány”-listáján az elsők között szerepelnek. 

Az alultápláltság és a koronavírus halálos egyveleget alkot: előbbi a tüdőt támadja, s az ennek következtében kialakuló tüdőgyulladás az alultáplált gyermekek esetében tizenötszörösére növelheti az elhalálozás esélyét. 

Az ENSZ nemrégiben 6.71 milliárd dollárra vonatkozóan tett felhívást a koronavírus megfékezése érdekében. Noha minden erőfeszítés értékelendő, meggyőződésem, hogy mindez nem elég, s ezt az ENSZ is alátámasztja: maga Mark Lowcock, a szervezet humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese úgy számol, hogy legalább 90 milliárd dollár lenne szükség a járvány kezeléséhez.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Könnyebb budai fotelekből vagy belpesti lakások hűvöséből NGO mártírnak lenni, mint Dél-Szudánban vagy Szomáliában. Meg jobban is fizet.

És az afrikai államok mit tesznek azért, hogy csak a terület eltartóképessége arányában szülessenek gyermekek?

Az NGO-k kényes és puhány városi világmegváltók. Ha elkötelezett és kitartó személyes segítséget akartok, akkor forduljatok a keresztény egyházhoz.

Ha a tanya és a krumpli iránt ilyen lenéző vagy, mástól miért várod el, hogy elfogadóbb legyen Száhel-övezeti kecskepásztorokkal? Vagy te velük miért vagy elnézőbb, megértőbb, elfogadóbb?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés