Az Egyesült Államok védi Európát azzal, hogy blokkolni igyekszik Putyin gázcsövét

2020. június 25. 12:37

Diane Francis
Az Északi Áramlat 2 geopolitikai jelentőségét Moszkva számára nem kellene alábecsülni.

"Megtorpedózta Berlin az amerikaiak arra irányuló tervét, hogy erősítsenek az Oroszországgal kapcsolatban megállapított szankciókon azzal, hogy véglegesen megakadályozzák az Északi Áramlat 2 nevű gázvezeték megépítését. A német kritikusok egyetérteni látszanak a tekintetben, hogy azzal, ha az USA szankciói új lendületet kapnának, valójában Európa biztonsága és szuverenitása kerülne veszélybe. Valójában ennek ellentéte igaz. Ha a gázvezeték megépül, azzal Európa energiafüggetlensége nemhogy javulna, sokkal inkább tovább szűkülne, ráadásul nőne a kontinens kitettsége a Moszkvával szemben.

Miközben Berlin szankcióellenes politikája főleg az Északi Áramlat 2-t támogató politikusok és vállalatok irányából érkezik, az uniós tagállamok többsége ellenzi a gázvezeték megépítését; 2018-ban az Európai Parlamentben többségben voltak azok a hangok, amelyek az Északi Áramlat 2 építkezéseinek leállítását javasolták. A javaslatot mind Berlin, mind pedig Moszkva figyelmen kívül hagyta.

Az Északi Áramlat 2 kritikusai szerint a gázvezeték valójában Putyin kettős támadása Európa energiabiztonsága ellen, tandemben a már meglévő, Északi Áramlat 1 nevű gázvezetékkel együtt. Ha mindkét gázvezeték teljes kapacitással működik majd, megteremti a Kreml lehetőségét arra, hogy egy csomópontban rendelkezzen Európa orosz irányból érkező gázellátása felett. 

Ebben a forgatókönyvben az Északi Áramlat 2 megépülése ürügy lehet Oroszország számára arra is, hogy kiterjessze katonai befolyását, mint ahogy hasonlóan használta az infrastruktúrabővítést az Azovi- és a Fekete-tengeren is."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amerikai születésű, kanadai újságíró. Ó. Hát innen én is megmondom, hogy mi Amerika érdeke _valójában_.
Ha az amerikaiak annyira aggódnak Európáért, akkor adják olcsóbban a gázukat, mint az oroszok, mindjárt nem lesz kérdés.
Most itt ugye attól az Oroszországtól kell rettegni, amelyikről máskor azt mondják, hogy kár túlbecsülni, hiszen még Olaszországnak is több a GDP-je.
Egyébként egy ismerős egyszer levezette, hogy miért nem kell félni az energiafüggőségtől: tegyük fel, hogy az oroszok a gázzal zsarolnak, eljön a töréspont, elzárják a gázt, pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá. Nyilván nagyon rossz lenne a helyzet, több hétbe is beletelne, mire sikerülne megoldani a pótlását. De nyilván utána bármennyiért is adhatnák a gázt az oroszok, senki nem venne tőlük, ha tudni lehet, hogy elzárhatják. Tehát utána az lenne a helyzet, hogy Európa megoldja a pótlását, az oroszok meg ott állnak az eladatlan gázzal, hosszú távon ők járnak rosszul úgy, hogy az elzárást csak egyszer lehet előadni.
Ettől függetlenül természetesen jó ötlet a függetlenségre törekvés, a napelemek és a passzív épületek felhúzásának a támogatása.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés