Az USA-hoz képest vadnyugati körülmények uralkodnak az EU-ban, az arcfelismerő szoftverek szabályozásának területén

2020. június 26. 9:16

Kate Saslow
Jobb gyakorlatok átültetésére és erősebb jogalkotásra van szükség.

„A Black Lives Matter mozgalommal összefüggésben, a rendőri brutalitás elleni tiltakozásképpen az IBM, az Amazon és a Microsoft két hete mind bejelentették, hogy a jövőben nem áll módjukban az általuk fejlesztett arcfelismerő szoftvert árúsítani az Egysült Államok rendőrségeinek részére.

A részletekbe nem bocsátkozva, ezek a bejelentések valójában mind azt sugallják, hogy az arcfelismerés veszélyezteti az emberi jogok és a demokratikus értékek érvényesülését.

A nagyvállalatok ilyen formájú önmegtartóztatása azonban az Európai Unió vonatkozásában nem jellemző. Hiába használják a tagállamok ezeket a technológiákat, az IBM, az Amazon és a Microsoft döntése Európára nem vonatkozik.

Megjegyzendő, hogy így az a helyzet állhatott elő, hogy az Egyesült Államokban jelenleg szigorúbbak az arcfelismerő szoftverekkel kapcsolatos szabályok mint az Európai Unióban, noha utóbbi időről időre reklámozza magáról azt, hogy a mesterséges intelligencia szabályozásának úttörőjének tartja magát.

Mindmáig ennek az állításnak nincs jogalkotásban megnyilvánuló eredménye: minden jel arra utal, hogy az uniós polgárok nem élveznek védelmet az arcfelismerő szoftverek veszélyeivel szemben.

Jelenleg Európában vadnyugati körülmények uralkodnak; erre vonatkozó – tagállami vagy uniós szintű - koherens stratégia hiányában az EU engedi azt, hogy az informatikai cégek Európa-szerte a felelősségre vonástól nem tartva alkalmazzák ezeket a technológiákat (a polgárok hátrányára).”
 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés