A genderkurzus némítóátkot szórna a különvéleményt megfogalmazókra

2020. július 2. 21:14
Egy skót törvényjavaslat börtönbüntetéssel sújtaná azt, aki másokat sértő, diszkriminatív, botrányt keltő véleményt fogalmaz meg.

Könnyen a rács mögött találhatja magát az, aki a Harry Potter-regények nagy sikerű írója nyomán véleményt alkotna az olyan kényes témákban, mint mondjuk a nemi identitás – állítja a The Herald.

A neves orgánum állítását arra a skót parlament elé került törvényjavaslatra alapozza, amely a diszkriminatív véleménynyilvánítást rendelné büntetni, amennyiben az olyan „sértő közlést tartalmaz”, amely „alkalmas a gyűlölet felkorbácsolására”. A tényállás szempontjából a tudati oldal ráadásul kevés jelentőséggel bír – vagyis a bűncselekményt akár szándékosan, akár gondatlanul is el lehet követni. 

Ha a szabály hatályba lép, különösen a korra, fogyatékosságra, fajra, vallásra, szexuális irányultságra, a transzgender és egyéb szexuális identitásra vonatkozó állítások esetében lesz könnyű elkövetővé válni.

J.K. Rowling említése a The Herald szerint nem véletlen: az írónő nemrégiben vádolták transzfóbiával a következő kijelentése miatt: „Emberek, akik menstruálnak. Biztos vagyok benne, hogy erre van egy kifejezés is.” Rowling itt a nőkre gondolt, mintegy kikarikírozva a biológiai női identitás utóbbi időben tapasztalható „devalválódását”.

Rowling hozzátette azt is, hogy tiszteli minden transz ember jogát arra, hogy úgy önazonosan, komfortosan éljen, s biztosította a transznemű közösséget arról is, hogyha diszkrimináció érné őket, transznemű voltuk miatt. Rowling azonban azt mindenképp rögzíteni kívánta, hogy az életét az formálta, hogy nőnek született, s nem tartja gyűlölködésnek azt, ha ezt ki is mondja. 

Összevetve azonban az írónő kijelentése által okozott sajtóbotrányt azzal a tényállással, amely a „Hate Crime and Public Order” („Gyűlöletbűncselekmény és közrend”) címmel illetett javaslatban foglaltatik, Rowling kijelentése, nyilvánvalóan akaratlanul, de bűncselekményt valósított meg. Ahogy arra a The Herald rámutat, internet bizony, ahogy mondani szokás, „felrobbant” Rowling kijelentésére - legalábbis az erre érzékenyített Twitter-huszárok biztosan, „tanúvallomások” tömkelegét zúdítva az online közösségre alátámasztandó a kijelentés jogsértő voltát.

Napjainkban olyan a kulturális klíma, hogy a szexualitás, a nőiség és a feminizmus körüli diskurzus egyre kiélezettebbé válik. Ezek a viták azonban nem eredményezhetik azt, hogy a nem kívánt véleménykülönbség elhallgattatásra kerül, hovatovább börtönbüntetéssel sújtandó; ez nem történhet meg, legalábbis egy demokratikus társadalomban biztosan.” – vonja le a következtetés a The Herald.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában