Rohamtempóban igyekezett elfogadni a Bundestag az Európai Központi Bank válaszát a német alkotmánybírósági ítéletre

2020. július 3. 15:50
Megfelelőnek ítélte a német szövetségi törvényhozás az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja kapcsán rendelkezésére bocsátott dokumentumokat. Ez enyhülést jelent a német alkotmánybíróságnak az EKB-t és az EU Bíróságát számon kérő ítéletével kapcsolatos májusi döntése nyomán kirobbant uniós konfliktusban. A törvényhozási döntés gyorsasága miatt azonban többen megkérdőjelezték annak megalapozottságát.

Elégedettnek mutatkozott a Bundestag legtöbb pártja az Európai Központi Bank (EKB) által hozzájuk eljuttatott dokumentációval az uniós pénzintézet kötvényvásárlási programja kapcsán. A német alkotmánybíróság (BVerfG) még május 5-én közzétett döntésében megállapította, hogy az Európai Központi Bank túllépte hatáskörét, illetve a taláros testület felülbírálta az Európai Unió Bíróságának ezzel kapcsolatos korábbi döntését is. A karlsuhei székhelyű alkotmánybíróság az EKB kötvényvásárlási programjának felülvizsgálatára szólította fel a német kormányt és a Bundestagot. Ennek keretében az EKB-tól azt várták, hogy prezentálja azokat az információkat, amelyek igazolják az uniós kötvényvásárlási programok arányosságát és indokoltságát.

Ugyanakkor azt is figyelembe kellett venni mindeközben, hogy az EKB függetlensége jogi értelemben ne sérüljön. Vagyis az EKB-nak úgy kellene prezentálnia a karlrsuhei taláros testület döntése által előírt arányossági vizsgálatot az uniós kötvényvásárlási programok kapcsán, hogy ne tűnjön úgy, mintha egy tagállam „utasítására” tenné mindezt. Végül június 24-én döntött úgy az EKB, hogy rendelkezésre bocsájtja a szükséges dokumentumokat, amelyeket a német központi bankon, a Bundesbankon keresztül juttat el a német szövetségi kormányhoz és Bundestaghoz. 

A Bundestag ezek után csütörtökön a nagykoalícióban kormányzó kereszténydemokrata-keresztényszociális CDU/CSU pártunió és szociáldemokraták (SPD), illetve a liberális FDP és a Zöldek által előterjesztett határozati javaslat elfogadásával megállapította, hogy az EKB a PSPP kötvényvásárlási program dokumentumainak a kiadásával megfelelően teljesítette a BVerfG májusi ítéletében előírtakat. Ezt azt jelenti a pártok értelmezése szerint, hogy a német Bundesbank továbbra is részt vehet az EKB kötvényvásárlási programjának a lebonyolításában.  Az alkotmánybírósági beadvány kezdeményező Alternatíva Németországért párt (AfD) azonban már jelezte, hogy a koronavírus-járvány által okozott gazdasági károk enyhítésére elfogadott PEPP kötvényvásárlási program jogszerűsége miatt is panaszt nyújt be Karlsruhéban.

A Bundestag feltűnően gyors döntését sokan illették kritikával, különös tekintette arra, hogy az EKB által rendelkezésre bocsátott dokumentáció tanulmányozását csak hétfőn kezdhették meg a képviselők, miközben a döntés már csütörtökön megszületett. Ahogyan a Die Welt megjegyzi, az összetett dokumentációban szereplő pénzügyi terminológiát valószínűleg csak a képviselők töredéke érthette meg segítség nélkül.  

A Handelsblatt kommentárja szerint színjáték volt az eljárás, mivel új információ nem került elő a májusi alkotmánybírósági döntés időpontjához képest. Az EKB már korábban is létező nyilvános dokumentumokat küldött meg a Bundesbanknak, amelyre a szövetségi pénzügyminisztérium szakértői javaslatára támaszkodva a Bundestag is rábólintott. 

Joób Kristóf
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés