A vállalati szabályozás alapos, uniós szintű átvilágítására van szükség

2020. július 6. 9:09

Bíborosok
Az utóbbi időben elszaporodtak a multinacionális cégek működését övező botrányok, megkérdőjelezve gazdasági rendszerünk moralitását.

„Rendszerszintűvé vált, hogy a magánérdekek a teljes emberiség és közös lakóhelyünk hátrányára szereznek elsőbbséget. Az emberek világszerte tanúbizonyságot szerezhetnek az adóelkerülésről (például a Panama-iratokon keresztül), de végigkövethették az autóipar szereplőinek versenyét is a minél durvább környezetszennyezés irányába is.

Ha pedig ezek a magánérdekek veszélybe kerülnek, a multinacionális vállalatok titkos ütőkártyával állnak elő: a beruházók és az államok közötti vitarendezési fórumok – vagyis magánbíróságok – elé idézhető bármelyik állam azzal az igénnyel, hogy a kormányok térítsék meg a szociális vagy környezetvédelmi szabályozás által a cégnek okozott károkat.

A társadalmainknak nagyobb tiszteletet is tudnak egymás, és a környezetünk irányába mutatni – s ez nem csak lehetőség, de kötelesség is. Ebben a projektben pedig a bíborosok sem ülhetnek tétlenül.

Idáig is találkozhattunk különféle önkéntes kezdeményezésekkel, ezek azonban nem bírtak jogi kötőerővel, tehát a magáncégek továbbra is a saját szabályaik szerint működhetnek.

»Minden jövedelmező gazdasági tevékenység, amelyet a bolygó bármely részén végeznek, hatással van az egészre; ezért egyetlen kormány sem cselekedhet a közös felelősségtől függetlenül.« – áll Ferenc pápa Evangelii gaudium kezdetű apostoli buzdításában.

E szavakon felbátorodva hívunk most fel minden országot, hogy ENSZ-szintű tárgyalásokat kezdeményezzenek egy tényleges jogi kötőerővel bíró szabályozás bevezetése érdekében, amely a transznacionális vállalatokat az emberi jogok vonatkozásában kötelezi.”

Jean-Claude Hollerich bíboros, luxemburgi érsek
Charles Maung Bo bíboros, a mianmari Rangun érseke
A nyilatkozatot több mint 110 bíboros támogatja.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés