A svéd bevándorlási törvény hátrányosan érinti a svédeket és tengerentúli rokonaikat

2020. július 7. 17:27

Lena Wickman
Az új szabályozás körüli vita figyelmen kívül hagy egy csoportot, amely súlyos hátrányokat kényszerül elszenvedni.

„A Bevándorlási Bizottság hamarosan elkészíti azt a koncepciót, amely hosszú időre meghatározná a svéd bevándorlási politikát. A jogalkotói szándék szerint a szabályozás hosszútávra szólna és fenntartható lenne, ezért a parlamenti képviselők felelőssége is nagy.

Még 2016-ban, amikor az átmeneti bevándorlási szabályozás hatályba lépett, azt tapasztalhattuk egyik napról a másikra, hogy a Svédországba való hazatérés nemcsak a kontinenseken átívelő utazással járó stresszt hordozza, de egyúttal bürokratikus rémálommá is vált.

Röviden, ez azt jelenti, hogy ha egy svéd állampolgár egy harmadik országbeli partnerével együtt érkezik Svédországba, legelőször is eleget kell, hogy tegyen azoknak a lakhatási és jövedelmi előfeltételeknek, amelyeket a bevándorlási hatóság ír elő – még azelőtt, hogy a harmadik országbeli partner az országba érkezne, és ez a procedúra is csak letelepedési engedély birtokában válik elérhetővé.

Hogy ez megtörténhessen, a családnak mindaddig külön kell élnie, amíg a bevándorlási hatóság el nem bírálja az ügyüket, ami papíron közel két évet jelent.

Egy szabályba minden okfejtés nélkül belefoglalni a svéd állampolgárokat, dacára annak is, hogy az elsődleges címzettjei nem ők, sokak számára a mellőzés csúcsát és a szakértelem hiányát jelentheti. Svédország ezzel az állampolgárai egy olyan csoportjáról mond le, akik értékes tapasztalatokkal és képesítéssel rendelkeznek.

Jelenleg a Bevándorlási Bizottság hosszútávra szóló megoldásról dönt. A tengerentúli svédeknek lehet oka optimizmusra? Vagy legyünk realisták és vegyük észre, hogy a Migrációs Bizottság inkább azzal van elfoglalva, hogy politikai konszenzusra jusson a migrációs nagyságrendek, kvóták és bevándorlási okokat illetően?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés