Végez-e a koronavírus a WHO-val?

2020. július 8. 16:42

Spencer Bokat-Lindell
Nemcsak Donald Trump személye okoz fejtörést a szervezetnek.

"Trump elnök kedden hivatalosan is megindította az Egyesült Államok kiválását az Egészségügyi Világszervezetből (WHO) azzal az indokkal, hogy a szervezet elmulasztotta felelősségre vonni Kínát a koronavírus okozta járvány hanyag kezelése miatt.

Trump WHO-val kapcsolatban megfogalmazott kritikái ugyan sokak számára sokak számára képmutatónak hathatnak, mégis számos közegészségügyi szakértő és újságíró állítja, hogy ezek a kritikák korántsem alaptalanok. 

A WHO soha nem rendelkezett bírt fölérendelt szerepkörrel tagállamai felett, tehát a szervezet missziója felülmúlja a képességeit. És mint más egyéb koordinációs testület, a szervezet politikai és költségvetési alkuk tárgya, ennélfogva pedig kiszolgáltatott úgy az Egyesült Államokhoz és Kínához hasonló erős államoknak, mint a Gates Foundation-höz hasonló privát alakulatoknak.

A WHO-t politikai ellentmondások övezik, főleg amiatt, mert sokak úgy tartják, hogy a szervezet alkalmazkodik a kínai állami érdekekhez. Kínai orvosok már 2019 december vége táján arra figyelmeztettek, hogy a koronavírus emberről emberre is képes terjedni, mégis, a WHO még január közepén is a kínai bürokrácia narratíváját erősítette az ellenkezőről. 

A WHO-nak nem tagja az a Tajvan, amelyet Kína ugyan nem ismer el szuverén államként, jóllehet, tagként való felvétele világszerte hatékonyabbá tehette volna a járvány elleni védekezést. A tajvani egészségügy tisztviselői állítása szerint Tajvan értesítette ugyan Pekinget és a WHO-t még december 31-én arról, hogy egy vuhani eredetű „atipikus tüdőbetegségről” szereztek tudomást, mégsem kaptak kielégítő választ a felvetésre. Ugyanezen a napon Tajvan elővigyázatosan megtette óvintézkedéseit, amelyekről a járványügyi szakemberek úgy beszélnek, mint világszinten a leghatékonyabb védekezési módszerek egyikeiről.

Minden hátránya ellenére a WHO összességében mégis jó szolgálatot tett az elmúlt 72 évét áttekintve. Évi 4.8 milliárd dollárból azonban a szervezet nem képes adekvátan kiszolgálni azt a missziót, amit felvállalt. Mindazonáltal nem tekinthető bukott bürokráciának – legalábbis, ha a szervezet éves tevékenységére tekintünk, és hozzávesszük azt, hogy missziója az egész világra szól - mégis kisebb költségvetésből gazdálkodik, mint sok egészségügyi központ az országban."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés