Erősödtek a szélsőségek Németországban

2020. július 9. 16:54
A német Alkotmányvédelmi Bizottság (BfV) beszámolója szerint jelentősen megnőtt a politikai szélsőségesekhez köthető bűncselekmények száma, emellett a német hatóságoknak a kémkedés és a kiberbűncselekények számának növekedésével is számolniuk kell.

Az elmúlt év során jelentősen megnövekedett a politikai szélsőségekhez köthető bűncselekmények száma – számolt be közös csütörtöki sajtótájékoztatóján Thomas Haldenwang, a német Alkotmányvédelmi Bizottság elnöke és Horst Seehofer belügyminiszter.

A BfV jelentése szerint a politikai szélsőjobb szimpatizánsai közel 22 ezer bűncselekményt követtek el, ami az előző jelentés eredményeihez képest 10%-os növekedést jelent; a szélsőbaloldali extrémizmus esetében ez az arány 40%.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint épp ez jelenti a legnagyobb problémát: a szélsőségesekhez köthető erőszak általánosságban elterjedőben van, s minden jel arra utal, hogy a társadalom ingerküszöbe az erőszak alkalmazása tekintetében folyamatosan csökken – legalábbis így ítéli Haldenwang, hozzátéve, hogy az internethasználat jelentős szerepet játszhat ebben.

Mind a belügyminiszter, mind pedig a BfF vezetője egyetérteni látszik abban, hogy

Németország számára a szélsőjobbos erőszak térnyerése jelenti a kockázatot, amely ideológiailag még mindig az antiszemitizmusból táplálkozik. 

Haldenwang ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a baloldali extrémizmus is „extrém módon aggasztó”. A BfV statisztikái szerint nagyjából 33.500 személy kötődik valamilyen formában a baloldali szélsőségesekhez, ezek közül pedig több mint 9.000 fő jelent kifejezett veszélyt a társadalomra.

Seehofer szerint különösen aggasztó, hogy az utóbbi időben a tüntetések során a demonstrálók részéről megnyilvánuló erőszak egyre szervezettebb formát ölt, ami azonban nem egyetlen, jól azonosítható szervezethez köthető, hanem több kisebb csoportosulás terveinek eredménye.
A beszámolóból kiderül az is, hogy az iszlamista terror is egyre nagyobb kockázatot jelent az országban (a BfV nagyjából 650 potenciálisan veszélyes ügyet tart számon, amely mintegy 28 ezer fenyegetést jelentő személyt ölel fel). Haldenwang ezzel kapcsolatban kiemeli, hogy

az Iszlám Állam kudarcai miatt az iszlamista terrorizmus jelentős „teljesítési kényszer” hatása alatt áll.

A BfV szerint a kiberbűncselekmények és az online kémkedés is egyre nagyobb fenyegetést jelent az ország integritása szempontjából, s az incidensek a beszámoló szerint jellemzően Oroszországhoz és Kínához köthetők. „Az idegen országok titkosszolgálatai által Németország irányába intézett támadások száma brutálisan megemelkedett” – állítja Haldenwang.

A kémkedés kapcsán a BfV jelentése említést tesz a grúz származású Zelinkan Kangosvili berlini meggyilkolásáról is, még 2019 augusztusából. Ebben az ügyben a szövetségi ügyész vádat emelt Vagyim Kraszikov ellen, arra hivatkozva, hogy „elegendő bizonyíték” áll rendelkezésre ahhoz, hogy a hatóságok az esetet úgy értékeljék, hogy Kangosvili kivégzése az orosz államhoz köthető bérgyilkosság.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért gondolkodjunk el a német állam jelenlegi aggasztó állapotán, ha Seehofer közelmúltbeli kijelentéseit nézzük:
" Az évi 2032 darab antiszemita bűncselekmény 93,4%-át szélsőjobboldali csoportok követték el Németországban"
https://www.bmi.bund.de/Shared..

Miközben minden más európai felmérés szerint, mely Németországot is felöleli, az antiszemita bűncselekmények elkövetői döntően muszlimok...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés