Cikkajánló: a konzervatív értékrend napi kudarcai a jövő generációk sikerének ágyazhatnak meg

2020. július 14. 18:17
A progresszív ideológiák által olykor lenézett konzervatív értékeknek fontos helyük van a közbeszédben.

A konzervatív ember világnézetéből adódóan pesszimista

A konzervatív szemléletmódú emberekkel kapcsolatban gyakori sztereotípia, hogy hajlamosak a pesszimizmusra – állítja a Stephen M. Klugewicz történész, a The Imaginative Conservative szerkesztője. Ez a sztereotípia különösen akkor tűnhet megalapozottnak, ha a történelmet az utópiák hajszolása során sorozatosan elkövetett embertelenségek sorozataként fogjuk fel. 

Márpedig a szerző állítása, hogy az átlagos konzervatív így gondolkodik a világ történéseiről, ebből következően pedig a jövőre nézve sem jósol sok jót az emberiségnek. Azt, hogy ez a sajátos pesszimizmus mégiscsak erény, a szerző T.S. Eliot költő gondolataival támasztja alá; ennek lényege, hogy a veszett ügyekért folytatott harcnak azért lehet értelme, mert minden egyes kudarc tanulságai az eljövendő generációk sikerének ágyazhatnak meg.

A liberalizmus kifordult önmagából

Klugewicz szerint a nyugati civilizáció vitathatatlan válságba került, s ez a folyamat ma ott tart, hogy akár a bukás lehetőségével is számolni lehet. A gondolatot a szerző az amerikai társadalom válságát mutató állításokkal igazolja. Ezek közül a jelentősebbek közé tartozik, hogy a progresszív oldal az alapítóatyákat ma „halott fehéremberként” aposztrofálja, még annak ellenére is, hogy az általuk létrehozott alkotmány még mindig hatályban van. 

Ennek az alkotmánynak pedig hiába alapvető értéke a szabadság: Klugewicz állítja, hogy a liberalizmus mai kifacsart értelmezésmódja egyet jelent a perverzióba hajló életvitellel, a szélsőséges vulgaritással. 

Aligha túlzás állítani, hogy ma a folyamatos kompromisszumkeresés korszakát éljük, amelyben bigottnak és naivnak tekintik azt, aki ragaszkodik az alapelvekhez. Ebben a korban pedig mindent a technológiai fejlődés és az információ feletti hatalom hajszolása ural, amelyben az elvhű szemléletmódnak egyre kevesebb szerep jut – mutat rá a szerző.

A konzervatív világnézet kudarcai csak átmenetiek

A konzervatív embernek azonban minden, a konzervativizmussal ellentétes irányba ható tendencia ellenére küldetése van – rögzíti Klugewicz. Ez a küldetés elsősorban arra irányul, hogy rávilágítson a modern kor önellentmondásaira és tarthatatlan mivoltára. 
Nincs könnyű dolga a konzervatív embernek, s ezt a szerző is elismeri. Ennek elsősorban az az oka, hogy a konzervatív ember ma jellemzően csak konzervatív körökben tud érvényesülni, mégis, meg kell találni azokat a fórumokat, ahol a konzervatív értékek érvényesülni tudnak, tudatosítva a közvélemény számára azokat az állításokat, amelyek a nyugati civilizáció végveszélyét hivatottak alátámasztani. 

A szerző J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura-trilógiájának történéseivel von párhuzamot, amikor az egymással antagonisztikus viszonyban álló világképek csatájában végül a vesztésre álló protagonisták hősies csatában kerekednek felül az embertelenséggel szemben. A sötétség ugyanis csak átmeneti – zárja sorait a szerző.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A liberálisok meg korunk bolsevikjai (írtam a minap). Lehet választani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés