​​​​​​​Az Egyesült Királyság egységét teheti próbára a londoni kormány terve

2020. július 17. 9:36
Westminster új javaslattal állt elő, rendezendő az Egyesült Királyság belső kereskedelmi viszonyait a Brexit utáni időkre vonatkozóan. 

A brit kormány által az Egyesült Királyság belső piaci viszonyainak rendezésére vonatkozóan előterjesztett javaslat a skót és walesi politikai vezetés szerint szétzilálja a négy tagállam alkotmányos egységét – írja a Financial Times.

A miniszterek százoldalas, az Egyesült Királyság poszt-Brexit belső kereskedelmi viszonyainak kialakítására vonatkozó indokolt cselekvési tervet (úgy nevezett „white paper”-t) prezentáltak a honatyák számára, amely a jogalkotói szándék szerint a négy tagállam „zökkenőmentes kereskedelmét” lenne hivatott biztosítani.

Alok Sharma, az Egyesült Királyság kereskedelmi ügyekért felelős államtitkára szerint erre azért volt szükség, mert azzal, hogy Brüsszel piaci szabályozása többé nem érvényes az ország kereskedelmi viszonyaira, új keretrendszert kell elfogadni. Csakhogy

az Egyesült Királyság tagállami politikai vezetői a lépést sokkal inkább „hatalomszerzésnek” tekintik, amely főként a skót és walesi nemzeti érdekérvényesítés szűkítésére irányul.

Edinburgh, Cardiff és Belfast ugyanis attól tart, hogy hiába igyekszik London azt kommunikálni, hogy a belső kereskedelmi szabályozás tulajdonképpen hatásköröket csatornáz vissza Brüsszeltől a nemzetek rendelkezési körébe, azáltal, hogy az egész brit szupervízió mellett történik, tulajdonképpen tovább csökkenti az egyébként is szűk mozgásteret. 

Észak-Írország helyzete ráadásul egyelőre mégannyira sem tisztázott: hiába célkitűzése a londoni javaslatnak az, hogy helyreállítsa az országnak az Egyesült Királyság kereskedelmi életében betöltött „jogos és alapvető” szerepét, Észak-Írország ügye továbbra is a Brexit-tárgyalások egyik sarkalatos pontja – ennélfogva pedig mindaz, amit a dokumentumban az országról London leírt, egyelőre legfeljebb is csak a közhelyek szintjén értelmezhető.

A skót és a walesi vezetők által a koncepcióval kapcsolatban megfogalmazott közös álláspont lényege, hogy

a tervezetbe foglalt „kölcsönös elismerés elve” végül a brit standardok változtatásmentes átvételét eredményezi majd

– tekintettel a tagállamok egymáshoz viszonyított politikai és gazdasági súlyára is.

A Financial Times értesülései szerint a vállalatok számára sem túl meggyőző a javaslat. Vezetőik közül többen is úgy vélik, hogy noha a Brexit utáni időkben valóban a tagállamok közötti kereskedelmi gátak felszámolására van szükség, ugyanakkor a tervezetet sokkal inkább tekintik politikai dokumentumnak, mint a kereskedelmi realitásokra adott észszerű válasznak.

A gazdasági lap elemzői arra számítanak, hogy az Egyesült Királyság belső kereskedelmi viszonyait rendezni hivatott koncepciót a parlament idén ősszel tárgyalná érdemben, még mielőtt a Brexit-tárgyalások lezárulnának.

Minden jel arra utal azonban, hogy a koncepciót jelenlegi formájában a skót, walesi és északír fél nem támogatja (a walesi vezetés nyilatkozatai szerint „csekély a valószínűsége” annak, hogy átmegy a javaslat, a skótok pedig teljes mértékben elzárkóznak).

Mégis, a brit kormány politikai súlya miatt reális lehetősége van annak is, hogy a koncepció a tagállami ellenszél ellenében is elfogadásra kerül, mindez azonban a Financial Times elemzői szerint hosszútávon az Egyesült Királyság egységét veszélyeztetheti.
 

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Egyesült Királyság egységét veszélyeztetheti." - legalább ők is megtanulják, hol lakik az Úristen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés