Le Monde: feltételekhez kell kötni az EU-s pénzeket

2020. július 20. 9:11
Sylvie Kauffmann, a francia lap publicistája szerint az EU nem hátrálhat meg, feltételekhez kell kötnie a források kifizetését. Mint írja, az EU nem csak közös piac, hanem értékközösség is. Mindemellett Kauffmann úgy látja, Angela Merkel már meg is hátrált, s hajlandó kompromisszumot kötni a renitens keleti államokkal.

A francia Le Monde is csatlakozott azon nyugati, elsősorban német lapok sorába, amely számon kéri kelet-közép-európai országokon a demokrácia helyzetet. Sylvie Kauffmann, a szóban forgó vezércikk szerzője Lengyelországgal kezdi a példálózást, ahol szerinte az ellenzéki Rafał Trzaskowskira szavazók európai értelemben vett demokraták, míg Andrzej Duda szavazói lényegében nem esnek ebbe a kategóriába. 

A vezércikk szerint a nem demokrata szavazók számos kelet-közép-európai államban kerültek többségbe, ezért az EU-nak érdemben lépnie kellene ezen folyamatok megfékezése érdekében. Kauffmann szerint a mostani EU-csúcs jó alkalmat ad erre, azaz ideje jogállami kritériumokhoz kötni az EU-s források folyósítását. 

Kauffmann azonban úgy látja, a mindig kompromisszumkész Angela Merkel már most puhítana ezen az állásponton, egyedül a takarékos északi országok”, elsősorban Hollandia tart csak ki a jogállami kritériumok mellett.
 

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés