Ursula von der Leyen: a brüsszeli csúcs a demokrácia gyakorlati megvalósulása volt

2020. július 22. 16:16
Az Európai Bizottság elnöke interjújában elégedettségének adott hangot.

DPA International-nek adott interjújában Ursula von der Leyen bizottsági elnök „hatalmas sikerként” értékeli az extrém hosszúra nyúló brüsszeli csúcs eredményeképpen megszületett megállapodást, rögzítve, hogy a továbbiakban az Európai Parlamenttel való szoros együttműködésre lehet számítani a tárgykörben. 

Az interjúban szóba került a jogállamisággal kapcsolatos kommunikációs vita is, amelynek kapcsán az elnök asszony visszautasított mindenfajta bírálatot. Arra a kérdésre, hogy tud-e bármiféle garanciát adni arra nézve, hogy az olyan országok számára, mint például hazánk is, 2021-től csökkentik a forrásokat, amennyiben a jogállamisággal kapcsolatban aggályok merülnének fel, von der Leyen így reagált:

„A Bizottság elkötelezett a jogállamiság és amellett, hogy az EU pénzügyi érdekei hatékony védelmet élvezzenek. Az Európai Tanács „zöld jelzést” adott abba az irányba, hogy az európai költségvetést a jogállamiságra tekintettel is óvjuk”. 

Von der Leyen hangsúlyozta, hogy a költségvetés klímavédelemre fordítandó része 25%-ról 30%-ra került megemelésre, és a helyreállítási alap támogatásai kapcsán a Zöld Megállapodás céljai fő prioritást jelentenek. A bizottsági elnök emellett kitért arra is, hogy az Igazságos Átmenet Alap forrásait az eredeti tervhez képest megkétszerezik, és ha Lengyelország nem fogad el célkitűzéseket a 2050-ig elérendő klímasemlegességre vonatkozóan, az országra vetített Igazságos Átmenet Alapbeli támogatások megfeleződnek.  

„Érthető, hogy szerteágazó érdekeket kellett közös nevezőre hozni, de ami a lényeg, hogy mindenki sikert várt a tárgyalásoktól. Ami a brüsszeli csúcson történt, az maga volt a demokrácia. Nagy pillanat volt; mindenki helytállt, mindenki küzdött.”

– szögezte le von der Leyen, hozzátéve, hogy a régió eredménye világszinten egyedülálló, s nincs még egy hely a Földön, ahol hasonló lehetne elképzelni. „A 100 órás vita megérte“ – vonta le a következtetést von der Leyen.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés