Választható tárgy lesz a latin a lengyel gimnáziumokban

2020. július 22. 14:43
Lengyelország újra bevezeti a latin nyelv oktatását a gimnáziumokban. A képzés célja, hogy a tanulók jobb rálátást nyerjenek a nyugati civilizációt meghatározó műveltségre.

A képzés persze nem lesz kötelező, a diákon szabadon választhatják a latin oktatást. A kurzus pedig nemcsak nyelvoktatást takar, hanem vállalt célja, hogy megismertesse a diákokat a görög-latin kultúra gondolkodásmódjával, valamit annak későbbi századokra gyakorolt hatásával. 

Lengyelország még a 2016-os tanévben kezdett átfogó oktatási reformba, ennek most következő fázisában lép életbe a latinoktatást lehetővé tevő rendelkezés. Az első évfolyam, amely számára elérhetővé válik antik nyelv, idén ősszel kezdi meg az iskolát. 

A kurzust lehetővé tevő rendelkezés indokolása is beszédes. A leírás alapján a kurzus azért is fontos, mert napjaink civilizációs kihívásaira az oktatásnak is reflektálnia kell; ennek része a saját civilizációnk alapjait bemutató tanóra.


 

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Végre, klasszikus műveltség. Még mellé egy kis görög filozófia (ami annak idején mindent lefedett, orvoslástól matematikáig) és hittan, és adottak a stabil európai kulturális alapok.

A mai napig, ha valamit keresek a wikipédián, növényt, rovart, bármit, ha a pontos azonosításban biztos akarok lenni, akkor megnézem a latin elnevezést is.

Honnan vesznek annyi latintanárt? Még csak megközelítőleg sem lehet belőlük elég.

"amikor eredeti nyelven olvasod, nem a fordítást, az más."

Az lehetséges. Egy interjúban egy amerikai mondta. Elolvasta Anna Karenyinát angol fordításban. Később mikor megtanult oroszul, és elolvasta eredetiben is, azt mondta, érezte a különbséget. Valami olyasmit, mint amikor a fekete-fehér filmeket felváltotta a színes film. Állítólag az angolszász nyelvek felépítese egészen más mint a szláv nyelveké. A magyar is más, mint a többi Európai nyelv. Ezért némely magyar regénynek a hangulatát más nyelv nem biztos hogy hűen visszatükrözi.

"Az, hogy alapműveltségi szinten se oktassuk a két klasszikus nyelvet középiskolában, az olyan, mintha azt mondanád, hogy ne oktassunk fizikát, mert bőven elég lesz majd az azoknak a mérnökembereknek, akiknek a munkájához elengedhetetlen."

Egyetértek.

"Azegy halott nyelv nem lehet feltámasztani"

De a szellemisége, mely az ókori filozófiákon alapszik nem az. Nélküle a keresténység azon a szinten lenne, mint az Iszlám (vagy ahhoz közel).

"Akkor miért nem tudja senki mai politikus, hogy mi az a demokrácia?"

A mai értelmiségnek halvány gőze sincs. Nem tanultak sem latint, sem ókori filzófiákat, hiányzik belőlük az, ami a gondolkodást műveli. Ettől a sok álkonzervatív, a sok libbant és a degenerált balos. Semmi sem igazi. A társadalomban a latin oktatás megszűnésével hiány kezd lenni abból, amit nemesítésnek hívunk, viszont annál több van abból, amit elfajzásnak szoktak nevezni. Csak gratulálni tudok a lengyeleknek ehhez a lépésükhöz. Mindenesetre ez a gyümölcs csak 10-20 múlva kezd majd beérni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés