Weber: A V4-ek sikeresek voltak, de Európa nem pénzautomata

2020. július 24. 9:30
Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője elégedetlen a tagállami vezetők által elfogadott pénzügyi megállapodással. Szakmai kérdéseken túl a jogállamisággal kapcsolatos feltételeket is hiányolja.

Az egykori csúcsjelölt, jelenleg az EPP európai parlamenti frakcióvezetőjeként tevékenykedő Manfred Weber interjút adott a Passauer Neue Presse nevű német lapnak. Weber egyrészt üdvözölte, hogy az Európai Tanács ülésén az állam és kormányfőknek sikerült megállapodniuk. Mint fogalmazott: „Európa megmutatta, hogy képes közös választ adni a "koronakrízisre", újjáéledt a szolidaritás és az európaiak újra összetartanak.”

Weber ugyanakkor nem rejtette véka alá aggályait sem. A néppárti frakcióvezető többek között kifogásolta, hogy a következő több költségvetési keretrendszer a járvány ellenére 7 milliárd euróval kevesebbet szán egészségügyre, s a kutatásra szánt források mértéke is csökkent. 

A német politikus szerint Orbán Viktor és a V4-ek sikert értek el, mert a jogállamisági feltételek végül nem képezik szerves részét a megállapodásnak. Ugyanakkor hangot adott azon véleményének, hogy az Európai Parlament számára kiemelt cél, hogy csak olyan államokhoz kerüljön támogatás, ahol biztosított a szólás- és véleményszabadság, valamint az igazságszolgáltatás függetlensége. „Ez a mi vörös vonalunk” – szögezte le Weber.
 

Összesen 163 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jajj de fáj neki:-)

A lényeg látásod elég rossz, ha ezen rugózol.

Európa felelős vezetői az állam- és kormányfők, a problémákat nekik kell megoldani, a kompromisszumokat nekik kell megtalálni, Az EP küldöttei minden felelősség nélkül játszhatnak a homokozójukban, szórhatják egymásra a homokot, várakat építhetnek, és lerombolhatják a másik várát, ha nem tetszik. Mindezt felelősség nélkül, jó pénzért, akár fizetésükön felül kapott pénzekért, tehát kilóra megvéve, de lényegében csak kibicelve a valódi gondokkal szembesülő állam - és kormányfők megállapodásaihoz.

Ha most megakadályozzák a megállapodás végrehajtását, akkor csak késleltetik a déli államok számára megállapított pénzek juttatását, amelyek ezen államoknak fontosabbak, mint az EP politikai álmai. A kialkudott megállapodás felrúgása több ország részéről is vétót eredményezhet, és ha nem sikerül újabb megállapodást tető alá hozni, marad az előző ciklus költségvetése, ami a déli országokat tönkre teszi, és a mostani kormányok belebuknak. Mindez azért, hogy az EP-ben súlytalan, felelősség nélküli, lefizetett küldöttek jól szórakozhassanak.

Az EP semmit nem tehet, az országok közötti kapcsolatokat nem ők határozzák meg. Mint már mondtam, a segítségre szoruló országok problémái, a súlyos realitások többet fognak számítani, mint az EP képviselők álmai, játszadozásai. A saját kormányaik fogják megmagyarázni nekik, hogy mik a saját országaik érdekei, és azok nem Dobrevéktól fognak mintát venni, hogyan álljanak ehhez.

Kivéve, ha az EP által kikényszeríteni kívánt változtatásokat az érintett országok megvétózzák. Az államok, az államok felelős vezetői, az euroövezet biztonsága nem válhatnak a minden felelősség nélküli, kilóra megvett EP lobbisták játékszerévé. Az EP egyébként sem tehet javaslatokat, csak egyet érthet, vagy nem.

Ha a kibontakozó vita eredményképpen az euro övezet lejtőre kerül, az az USA, az általatok annyit szidott oroszok és kínaiak érdekeinek felel meg. Ezt akarja az EP, csak hogy hülye ideológiai álmait keresztül vigye? Az állam és kormányfők ezt már belátták, ezért született meg a kompromisszum. Persze őket köti az országuk iránti felelősség, az EU lepénzelt képviselőit pedig nem, ők másnak tartoznak felelősséggel.

Aminem megy ésszel az mehy erővel. Rákosi Mátyás szellemi örösei vagytok ti mind!

Olyan, hogy jogállam, sehol nincs egyértelműen, törvényi pontossággal meghatározva. Ezért folyik évek óta a huzakodás. Ezért, ennek belátásából született meg a mostani, az államfők közötti kompromisszum, amit - megismétlem, mert ez a lényeg - az EP minden felelősség nélkül, jogokkal ellátva, kötelezettségek nélkül, csupán belepofázva a felelős vezetők dolgába el akar vetni. Az EP most Európa ellen dolgozik, szovjet mintára az ideológiát a racionalitás fölé helyezik.

Nem baj, ha nem érted.

A válság által megviselt országok nem biztos, hogy adni fogják a kétharmados többséget. Kisebb gondjuk is nagyobb lesz annál, hogy ideológiákon rugózzanak. Az egyezségtől való eltávolodás több ország érdekét fogja sérteni. Ha nem így lenne, akkor most nem lenne min vitatkozni, már eddig is megszülethetett volna az általad annyira vár jogállamisági döntés. De nem született meg.

Na jó, szajkózz tovább egy olyan "értéket", amit te sem tudnál megfogalmazni, csak hangoztatod, mer a szádba rágták. Bármelyik két ország összehasonlításából ki lehet hozni, hogy az egyik jogállam, a másik nem, csak a viszonyítási alapot kell megfelelően, rugalmasan meghatározni. A Tanácsban éppen ezért jogállamiságtól való eltérés kimondásáról csak egyhangúan lehet dönteni, az esetleges szankciók azok, amelyekhez kétharmad kell. A dolog két lépésből áll, pont az alapkérdés pontos megfogalmazásának hiánya miatt.

Mindenki tudja, csak másképpen. Ezért van az, hogy mindenki tudja, de senki nem írta le egyértelműen. Ez számodra így is elég lehet, de a nagypolitikában, amint azt te is láthatod, ha akarod, kevés.

Manfred Webernek savanyú a szőlő, mert nem kapta meg az elnöki pozíciót.

Kelet Közép Európa meg nem Borneó stb.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés