Brit tudósító fogalmazott meg éles bírálatot a svéd média hitelességével kapcsolatban

2020. augusztus 7. 8:42
Richard Orange egy baloldali svéd napilapban közölt véleménycikkében találgatta, hogy vajon a túlzóan kormánykritikus brit, vagy a kormányzati politikát készségesen kiszolgáló svéd út volt-e a helyes a koronavírus narrációja során.

Richard Orange, a The Daily Telegraph svédországi riportere igen erős állításokat fogalmazott meg a svéd média magatartását illetően a koronavírus-válság kapcsán. Úgy véli, hogy a svéd médiumok mindvégig a kormány politikájához asszisztáltak többek között azáltal, hogy szándékosan megnövelt reakcióidővel tudósítottak a legújabb fejleményekről, s

még akkor sem vonták kétségbe a svéd védekezési stratégiát, amikor már az egész világ azt kritizálta. 

Orange példaként hozza fel azt az áprilisi esetet, amikor 22 szakértő emelte fel a szavát a laza „koronapolitika” ellen annak apropóján, hogy a halálozási szám Svédországban meghaladta az 1000 főt, a svéd média erre csupán érintőlegesen reagált. Mindezt Orange a „nyájszellem” kifejezéssel illeti.

A szerző szerint ez különösen a miatt aggasztó, mert így senki sem értesülhetett hitelesen a valós veszélyeket illetően, s a vírus valóban szinte akadálytalanul terjedhetett a társadalomban -  így például az idősotthonokban is.

Oranget kifejezetten frusztrálta az is, hogy semmiféle nyoma nem volt a sajtóban annak sem, hogy

a svéd egészségügyi hatóságok elmulasztották előzetesen felmérni azt, hogy például az idősotthonok egyáltalán képesek-e kezelni azt a nyomást, amelyet a nyájimmunitás elérését célzó kormányzati stratégia okoz.

Orange az eltérő attitűdöt azzal magyarázza, hogy valószínűleg a svéd sajtóetika más rugóra működik, mint például a brit, amely egyébként Orange szerint sem hibátlan. „Otthon” ugyanis a média a kormány módszeres kritizálására rendezkedett be, olykor tömeges pánikot okozva ezzel. 

Véleménycikkét azzal zárja, hogy ha a hitelességet tekintjük kiindulópontnak a sajtóetika szempontjából, a svéd média kudarcot vallott, ugyanis mindvégig elmulasztotta napirenden tartani a svéd kormányzat felelősségét a védekezés során. Mégis – tekintetbe véve a másik (brit) végletet – Orange mára elbizonytalanodott azt illetően, hogy melyik megoldás a jobb? A svédek ugyanis, köszönhetően a „benyugtatózott” médiájuknak, mindvégig higgadtak maradtak.

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A svéd média a covid vírus ügyében még túlságosan is kritikus volt a muszlim és feka migráció kérdéséhez képest.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés