Hogyan alakulhat a szavazók részvételi aránya a 2020-as amerikai elnökválasztáson?

2020. augusztus 11. 17:43

Varga Anett
A 2020-as amerikai elnökválasztásig csupán három hónap van hátra, így egyre több hírportál foglalkozik Joe Biden és Donald Trump esélyeinek latolgatásával. Azonban azt is fontos figyelembe venni, hogy egyáltalán mennyire lesz megoldható a szavazás novemberben a világjárvány okozta egészségügyi kockázatok, illetve a járványügyi korlátozások kapcsán.

"Rekord magas részvételi arány várható

Januárban még megjósolhatatlan volt, hogy a koronavírus-járvány miatt a szavazás lebonyolítása ennyire nehézkessé válik majd, annak ellenére, hogy a 2020-as elnökválasztás kapcsán rekord számú részvételi arányra lehetett számítani. A 2018-as félidős választások során a részvételi arány 45%-kal növekedett a 2014-es félidős választásokhoz képest, kiemelkedően a demokrata szavazók körében. Egy évvel később 2019-ben, ismét magas szavazói részvételi arányt lehetett megfigyelni a szenátor, illetve kormányzó választásokon. Ezekre a trendekre alapozva, többek között a Brookings Institution is, rekord számú szavazói részvételi arányt várt a 2020-as amerikai elnökválasztások kapcsán. Három hónappal később azonban az előválasztások részvételi aránya már azt sejtette, hogy elmaradhat a rekordszámú szavazói részvétel. Azonban augusztusban már ismét biztató számokat mutat a részvételi arány mindkét pártot illetően – a demokrata szavazók körében már most legalább 20 államban többen szavaztak, mint a 2016-os választások során.

A szavazás megoldható, a regisztráció még kihívásokat jelent

A legtöbb állam arra buzdította a szavazókat, hogy postai úton szavazzanak, és ennek megfelelően legalább 24 államban a szavazatok többsége postán keresztül érkezett. A National Review cikke szerint a postai úton történő szavazás nem kedvezi aránytalanul egyik pártot sem, hanem általánosan növeli a különféle szavazó csoportok részvételi arányát. Azonban a járvány sokakat érinthet hátrányosan a szavazás kapcsán, főként azokat, akik még nem regisztrálták magukat. Amerikában regisztrációhoz kötött a szavazáshoz való engedély (Észak-Dakota kivételével minden államban), amelyet eddig legtöbbször személyesen intéztek el a lakosok, azonban a járványhelyzet miatt erre most nem volt lehetőség. A regisztrálók száma már eddig is csökkenő tendenciát mutatott, és várhatóan ez ebben az évben is így marad, ugyanis az online regisztráció kevésbé ismert vagy elérhető a személyes ügyintézéshez képest. Mivel a regisztrációra való ösztönzés is javarészt elmaradt idén, mint például az úgynevezett voter drives, amelyek különböző regisztrációs kampányesemények, ahol nagyobb számú, akár célzott csoportok regisztrálása a cél. Ezeknek a kampányoknak fontos szerepe van a részvételi arány és a lakosság politika iránti érdeklődésének növelésében. A Pew Research Center felmérése szerint, azok a lakosok, akik nem regisztrálnak, nem érdeklődnek a politikai életben való részvétel iránt, annak ellenére, hogy általában figyelemmel követik az elnöki választásokat. A nem regisztrált polgárok általában azzal indokolják inaktivitásukat, hogy nem hisznek abban, hogy szavazatuk befolyásolhatja a választások kimenetelét."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés