Az amerikai hagyományok és maga az alkotmány is a Demokraták támadása alatt áll

2020. augusztus 13. 18:38

Minden jel arra utal, hogy az amerikai baloldal retteg egy második Trump-ciklustól.

2020. augusztus 13. 18:38
Victor Davis Hanson

"Több 2020-as Demokrata elnökjelölt-aspiráns érvelt az elektori kollégium eltörlése mellett. Az egykor oly magabiztos induló, Elizabeth Warren szenátor egyenesen így fogalmazott: „én tervezek az utolsó olyan elnöke lenni Amerikának, akit az elektori kollégium választott meg.”

Alapítóatyáink szándéka az elektori kollégiummal az volt, hogy a kisebb államok is jelentőséggel bírhassanak a nemzeti választások alkalmával. 

Abból a célból, hogy kikerüljék az Alkotmányt, a Demokraták kidolgozták a „Nemzeti Népszerűségi Szavazásról Szóló Államközi Megállapodást” – egy olyan paktumot, amely arra kötelezi az állami elektorokat, hogy a nemzeti szinten legnépszerűbb jelöltre adják le a voksukat - akár saját államuk preferenciái ellenére is. [megjegyzés: a választók ténylegesen arról szavaznak, hogy saját államuk melyik elnökjelöltet támogassa]. 

Mindeddig 15 állam csatlakozott a paktumhoz – ez mindösszesen 73 százalékát teszi ki annak a 270 elektori szavazatnak, amely az elnökség elnyeréséhez szükséges.

Minden jel arra utal, hogy az amerikai baloldal retteg egy második Trump-ciklustól, amely lehetővé tenné az elnök számára, hogy a két terminus alatt 4 vagy 5 bírói helyet elintézzen a Legfelsőbb Bíróságban."

Kapcsolódó cikkek

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rasdi
2020. szeptember 21. 20:35
Nem. Nem csak a hagyomány. Egy szövetségi állam tagállamok szövetsége, ahol a tagok jogai és "súlya" lényegében független az egyes "tagok" méretétől, lakosságszámától. Elég azt az egyes államok eltérő elektorszámában figyelembevenni.
luzitanxaver
2020. szeptember 21. 20:33
Ha lesz egyáltalán.
luzitanxaver
2020. szeptember 21. 20:33
Sőt, ez maga a vegytiszta, progresszív népi (sic!) demokrácia, mert csak. Alighanem kevesen gondolták volna akár csak néhány évvel ezelőtt is, hogy az USÁ-ban egy nettó maoista hosszú menetelés befejező taktusai tercelnek a 2020-as elnökválasztás alá. Pedig a jelei látszottak már akkor is, az akadémiai világban különösen. Mostanra beérett a sárkányfog-vetemény.
Karvaly
2020. szeptember 21. 20:32
"Nemzeti Népszerűségi Szavazásról Szóló Államközi Megállapodás" - ez természetesen nem populizmus, nem veszélyes a jogállamiságra, és tiszteletben tartja a fékeket és ellensúlyokat. A Demokraták, mint az összes progresszív, saját magukat köpik szembe folyamatosan, mert azt hiszik, hogy a legtöbb választó olyan, mint az aranyhal, nincs emlékezete, ezért könnyen manipulálható. Sajnos úgy tűnik, igazuk van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik