Félmillió magyar felhasználó a Facebook tiltásainak érintettje

2020. augusztus 14. 9:57

Nádori Péter
A magyar Facebook-felhasználók tizede emlékszik olyan esetre, amikor fiókját felfüggesztette vagy egy bejegyzését törölte a szolgáltató.

"A Facebook a világ számos országában, köztük Magyarországon is meghatározó szerepet játszik a kommunikációban, így a közélet vitáiban is. Az amerikai óriásvállalat moderálási gyakorlata ettől nem függetlenül maga is viták, gyakran súlyos bírálatok kereszttüzében áll. A különböző álláspontokat azonban gyakran nem egyszerű empirikus adatokkal alátámasztani vagy éppen cáfolni – mivel ilyenek csak korlátozottan állnak rendelkezésre. Az NKE Információs Társadalom Kutatóintézetének a magyar felnőtt lakosságot reprezentáló mintán 2019-es adatfelvétellel végzett, 2020-ban bemutatott kutatása ezzel a témával is foglalkozott. Kiderült: a magyar Facebook-felhasználók 10,1%-a emlékszik olyan esetre, amikor fiókját felfüggesztette vagy egy bejegyzését törölte a szolgáltató."

(...)

"Az érintett felhasználók egyharmada mondta azt, hogy egyáltalán nem kapott tájékoztatást az intézkedés indokáról. Azok között, akik úgy emlékeznek, hogy profiljuk letiltásának, illetve az általuk publikált tartalom törlésének okáról kaptak tájékoztatást a Facebooktól, némi többségben vannak, akik megfelelőnek tartják a kapott tájékoztatást."

(...)

"Figyelemre méltó, hogy a normasértőnek vélt tartalmakat a Facebooknak bejelentő felhasználók más – alapvetően önbevallásos – statisztikák szerint nagyobb arányban kapnak visszajelzést. A jogellenes online gyűlöletbeszéddel szembeni fellépésről szóló magatartási kódex értékeléséről szóló közleményben amiatt kapott dicséretet a Facebook az Európai Bizottságtól, hogy „a platformok között egyetlenként szinte minden [bejelentő] felhasználónak rendszerszerűen nyújt visszajelzést”, 67%-ukat pedig panaszuk kimeneteléről is sikerült tájékoztatni."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sürgősen ki kell dolgozni, s majd érvényesíteni a - tudtommal - már készülőfélben levő részletes magyarországi szabályozást, mely jogi alapon megszünteti az egy-oldalú diktátum lehetőségét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés