Cikkajánló: A koronaválság nyertese lehet a közép-kelet-európai régió

2020. augusztus 21. 10:10
A Polish Economic Institute szerint nagy az esély arra, hogy az európai nagyvállalatok Kínából Közép-Kelet-Európába helyezik át az ellátási láncok forrásait.

A Polish Economic Institute júniusi tanulmánya a koronavírus gazdasági hatásaival foglalkozik; elsősorban a Kína-központú ellátási láncok sorsával, és hogy az esetleges átalakulásnak milyen hatásai lehetnek az Európai Unióra. A tanulmányból kiderül, hogy a globalizáció üteme a 2008-2009-es gazdasági válságot követően fokozatosan lassult. 

Csúcspontnak a világválságot megelőző állapot tekinthető, amikor is a nemzetközi kereskedelemnek a globális GDP-hez viszonyított aránya 61 százalék körül alakult. Viszonyításképpen: 2018-ban ez a szám az 59,5 százalékot sem haladta meg. Tekintettel arra, hogy a globális ellátási láncok mindeddig jellemzően Kínában futottak össze, a határok lezárásával a globalizáció folyamatában továbbra sem várható felívelés.

A tanulmányból kiderül, hogy a koronavírus miatti időleges gazdasági bezárkózás stratégiai jelentőségű ellátási láncokat érintett, és az ebből levont tanulságok arra késztethetik a világ országait, hogy a továbbiakban ne Kínát tekintsék a gyártási folyamatok elsődleges kiindulópontjának, hanem saját régiójukban – lehetőség szerint pedig az államhatárokon belül – keressenek forrásokat. 

Ezzel párhuzamosan az országok kormányai kimutathatóan gazdasági protekcionizmusba kezdtek annak érdekében, hogy a szűkösen rendelkezésre álló javakból a lehető legtöbbet legyenek képesek biztosítani saját állampolgáraik számára. A tanulmány szerzői ennek kapcsán arra is felhívják a figyelmet, hogy a trenddel jelenleg ellentétes szabályok vannak hatályban a WTO keretei között; azonban az országok viselkedéséből az a következtetés vonható le, hogy a WTO súlya csökkenni, fog és nem pedig az országok térnek vissza a globalizációs trendekhez.

A tanulmány szerzői különböző forgatókönyveket vázolnak fel az ellátási láncok relokalizációjára. Lehetséges forgatókönyv például, hogy Kína szerepét a délkelet-ázsiai országok – lényegében az ASEAN-országok – veszik át (mint ahogy Vietnám már most is az egyik legnagyobb nyertese a kereskedelmi háborúnak), mint ahogy az is, hogy a bezárkózó gazdasági patriotizmus forgatókönyve valósul meg. 

Lehetséges és igen valószínű forgatókönyv ugyanakkor az is, hogy az Európai Unió jelentős kapacitásokat von ki Kínából, és helyezi át ezeket a közép-kelet-európai régióba (már jelenleg is itt összpontosul az EU gyártókapacitása). 

Ha ez az egész EU számára profitábilis forgatókönyv valósulna meg, abból a lengyel gazdaság különösen nagy, hazánk pedig jelentős mértékben (a tanulmányban foglalt becslések szerint több mint 2,5 milliárd dolláros nagyságrendben) profitálhat, a régió többi országával egyetemben – derül ki a tanulmányból.

A teljes tanulmány itt érhető el.

Dobozi Gergely 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem is igaz, hogy a Peti a Lédimördön nyomta a többBalatonkevesebbAdriát, mer' láttam a fészbukján, hogy a Külügyben az irodájában telefonál!

A kínai vírussal indított III. világháború eddigi nyertese meg Kína.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés