Országszerte tapasztalható vandalizmussal néznek szembe a holland rendőrök

2020. augusztus 19. 13:29
Szociológusok szerint a Hollandiában élő marokkói származású ifjúság kilátástalan életfeltételei és az unalom állhat a vandálkodás hátterében.

Zavargások törtek ki Hollandia-szerte – írja a holland De Standaard. A lap értesülései szerint a holland rendőrség az ország több pontján is összecsapott a jellemzően pirotechnikai eszközökkel „dolgozó” fiatal vandálokkal.

Ahogy arról a lap is beszámol, a múlt hét óta tartó erőszakhullám azért sem csitul, mert a közösségi médiában sorra látnak napvilágot olyan bejegyzések, amelyek a vandalizmusban való részvételre buzdítanak. 

E vonatkozásban csaptak össze a rendőrök és a fiatalok több napon keresztül is Hollandia harmadik legnagyobb városának Hágának bevándorlók által lakott városrészében, Schilderswijkben. Emellett a hatóságok atrocitásokról számolnak be Utrecht tartományban is, ahol kijárási tilalmat rendeltek el több településen, így Amersfoortban is.

(Megjegyzés: összecsapásokra került sor más városokban, így Groningenben, Tilburgben, Almeereben és Geleenben is).

Mark Rutte holland miniszterelnök elítélően nyilatkozott a zavargásokról, „fékezhetetlen csőcseléknek” nevezve a benne résztvevőket.

„Nem vagyok szociológus, és nem is szándékozom azzá válni. Amit látok, az őrület, amelyre nem vagyok hajlandó magyarázatot keresni. Megálljt kell parancsolni a folyamatnak.” – fogalmazott a politikus, nyilatkozatában rávilágítva a szülői felelősség kérdésére is.

Martin Sitalsing rendőrkapitány is osztja Rutte álláspontját, megjegyezve, hogy a közösségi média valóban szerepet játszik az események eszkalálódásában. Sitalsing azt is rögzíti, hogy tekintettel arra, hogy ezek a fiatalok tényleges bűnelkövetők, cselekményeiknek hosszú távú következményei lesznek, nevük megjelenik majd a bűnügyi nyilvántartásokban is. A helyzet komolyságát kiemelve teszi hozzá, hogy ezzel a fiatalok könnyedén egyfajta „ördögi körben” találhatják magukat. Sitalsing állítása szerint éppen ezért a szigorú rendőri fellépés híve, mindazonáltal rögzíteni kívánja, hogy hosszú távon szükséges perspektívát is kínálni ezeknek a fiataloknak.

Ahogy arról a De Standaard is beszámol, a holland média az unalmat, a hőhullámot és a koronavírust teszi együttesen felelőssé a kialakult helyzetért.

A megszólaltatott szociológusok és kriminológusok szerint Hollandiában „nagy múltja van” a hasonló zavargásoknak

egyikük külön disszertációt is írt az erőszakra hajlamos marokkói holland fiatalságról. A szociológiai magyarázat ennek megfelelően együttesen a perspektíva hiánya, a gyenge szociális háló, és a kis élettérben együttélésre kényszerített nagycsaládosok életvitele.

Összesen 72 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A migráció támogatása óriási holland / és EU / tévedés: a kulturális differenciák az európaihoz képest lényegesen nagyobb mivolta gyakorlatilag megoldhatatlanná teszi a valós integrációt. Íme, az ál-humánus holland kormányzati viselkedés hogyan rak elviselhetetlen terheket az őslakosságra.

A koszos náci Mark Rutte, és a hollandok rohadjanak meg. Egyék meg a szarukat, amit maguknak főztek.

"a közösségi médiában sorra látnak napvilágot olyan bejegyzések, amelyek a vandalizmusban való részvételre buzdítanak. "

Az újságírók életét megkeseríti, ha nem tudnak olyan hírekkel előállni, ami fel tudná kelteni olvasóik érdeklődését.
A figyelem megragadása érdekében leizzadnak az erőfeszítéstől, sokan ezért buzdítanak a vandalizmusban való részvételre

Mert ha dolgozna, nem unatkozna :-)

Ó persze, felelősséget soha, semmiért nem vállalnak, még azt is letagadják, amit korábban mondtak, mondván, az nem is úgy volt, nem úgy kell értelmezni, meg különben is, azóta változott a helyzet.
De pontosan folyamatosan szembesíteni kell őket a saját társadalommérnökségük eredményével, nehogy véletlenül valaki még egyszer rájuk szavazzon.
Amúgy meg hosszabb távon látszik, milyen jó ötlet volt a vendégmunkásoknak állampolgárságot adni, a második és azutáni generáció már ugyanazt követeli magának, mint az őslakosok, de a kulturális hátterük olyan, hogy erre esélyük sincs. Egyszerűbb lett volna a vendégmunkásokat szépen hazaküldeni a szerződés lejártának a végén, és újakat keresni, de persze sosincs elég későn okulni a hibákból.

Lehet, hogy nincs, csak holland állampolgárságuk. De szerintem ha fizetnének darabjáért tízezer eurót a marokkói államnak, hogy vegyék át a kitoloncolt állampolgárokat, akkor két kézzel kapkodnának utánuk.
Persze ehhez az is kellene, hogy utána lezárni a határokat, és arabokat, négereket nem beengedni, állampolgárságot nem adni nekik.
A holland egy eléggé pragmatikus nép, ha a politikusaik nem így kormányoznak, az azt jelenti, hogy elárulta őket a saját elitjük.

Ja, és a tízezer euró/darab soknak tűnik (pláne beszorozva egy szép nagy számmal), de biztos vagyok benne, hogy hosszú távon sokkal többe kerülne az adófizetőknek, szóval ez egy tisztes hasznot hozó befektetés lenne. Sajnos.

Ez az elit árulása. A médiából azt hallják, a saját "értelmiségeik" azt mondják, hogy az a jó döntés, ha liberálisok, ha befogadják az idegeneket, és aki mást mond, az gaz fasiszta. Így hoznak pragmatikus döntést.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés