10-ből 6 francia szerint hazájában romlott a közbiztonság

2020. szeptember 1. 18:36
A közvélemény-kutatásban részt vevő franciák 58 százaléka véli úgy, hogy jelentős romlásnak indult a közbiztonság hazájukban az elmúlt években.

Az Elabe közvéleménykutató intézet által közzétett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 58%-a (10-ből 6 ember) véli úgy, hogy az elmúlt években jelentősen romlott a közbiztonság Franciaországban. – írja a francia BFMTV. 

A kutatás kitér arra is, hogy 2020-ra a közbiztonság vált a lakosság aggodalmainak egyik legfőbb tárgyává. Megjegyzendő, hogy az aggodalmak listáját a koronavírus miatt az egészségügy vezeti, s a közbiztonság kérdése, a környezetvédelmi kérdésekkel került „holtversenybe”. 

Ugyanez számokban: az egészségügy kérdése a megkérdezett franciák 41%-át aggasztja (ez 19 százalékpontnyi növekedés a legutóbbi, hasonló tárgykörben végzett felméréshez képest); a környezetvédelem és a közbiztonság kérdése immár 32-32% arányban aggasztó tényező. Szintén figyelemre méltó, hogy

ugyan mindkét tárgykör esetében nőtt az aggódók aránya, miközben a környezetvédelem három százaléknyit ugrott, a közbiztonság kérdése 14 százalékos növekedést mutat. 

Ahogy az az eredeti cikk címéből és a reprezentatív felmérés adataiból is következik, a franciák többsége érzékeli úgy, hogy egyre rosszabb a közbiztonság az országban. Különösen igaz ez a jobboldali érzelmű szavazókra. 

Az Elabe kitér arra is, hogy különösen a jobboldalon vélik úgy, hogy a közbiztonság rohamos romlásnak indult: a szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) szimpatizánsainak 82%-a gondolja így. 

Mások az arányok a baloldalon: az ide szavazók 53%-a elégedett az állapotokkal, s a szavazótáborokat mélyebben elemezve az derül ki, hogy a Zöldpárti (EELV) szimpatizánsok 57%-elfogadhatónak tartja a közbiztonság állapotát. 

A kutatásból kiderül továbbá, hogy a francia lakosság 57%-a kívánja, hogy az utcai zavargások megfékezése a kormányzati prioritások között szerepeljen.

A megkérdezettek 44% sürgeti a szexizmus és a szexuális bűncselekmények elleni határozott állami fellépést. 

Jelentős arányban aggasztja a lakosságot a kábítószerkereskedelem kérdése is: megkérdezettek 41%-a ítéli úgy, hogy az ügy súlyánál fogva határozottabb kormányzati fellépés lenne indokolt: a franciák 49%-a hiányolja az erősebb és következetesebb jogalkalmazást, miközben 44 százalékuk szigorítaná is a bűntetőtörvényt. 

A kutatás kiterjedt a közbiztonság felett őrködő szakmai apparátust övező elégedettségre is: A megkérdezettek mindössze negyede ítéli úgy, hogy a júliusban hivatalba lépő Gérald Darmanin képes érdemben javítani a közbiztonság helyzetén.

Az Elabe 1001 főre kiterjedő reprezentatív internetes közvélemény-kutatása augusztus 28-ától 30-áig tartott; a megkérdezettek 18 éven felüli francia állampolgárok voltak.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés