Mire számítsunk a második hullám esetén?

2020. szeptember 3. 11:53

Kalas Vivien
Alig lélegeztünk fel a koronavírus-járvány első hulláma alól, máris a második hullámával kell számolnunk.

"Megvalósíthatóak-e újból azok az intézkedések, amelyek tavasszal határozták meg az életünket? Mik azok a szempontok, amelyeket a politikai döntéshozóknak mérlegelniük kell?

Valamennyi politikus, virológus és más szakember egyetért abban, hogy a koronavírus-járványnak lesz második hulláma. Nézetkülönbség legfeljebb abban a kérdésben alakulhat ki közöttük, hogy mikortól beszélhetünk annak kezdetéről. Majd csak ősztől, amikor a diákok visszaülnek az iskolapadba, szüleik pedig a nyári szabadságot követően ismét munkába állnak, és így megnövekszik a személyes kontaktusok száma? Vagy a mostani, nyár végi esetszám-növekedés jelenti már a második hullámot? Európa országaiban valóban új rekordokat dönt a koronavírussal megfertőzöttek száma, Spanyolországban napi szinten több ezer polgár betegszik meg, de Olaszországban, Lengyelországban, vagy éppen Horvátországban sem jobb a helyzet, hiszen több száz új esetet regisztrálnak minden nap ezekben az államokban is. Magyarországon szintén növekvő tendenciát figyelhetünk meg, a napi megbetegedések száma több ízben is ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt időszakban. Nem meglepő módon, számos ország újfent szigorításokat vezetett be határain, és sok esetben a dél-európai államokból, illetve a Belgiumból, vagy Horvátországból hazatérőknek kötelező karanténnal kell szembenézniük, hazánk területére pedig szeptember elsejétől csak magyar állampolgár léphet be, kéthetes otthonmaradási kötelezettség mellett.

Tavasszal, a járvány első hulláma idején az Európai Unió tagországai – a világ más nemzeteihez hasonló módon – szokatlan és szigorú intézkedéseket vezettek be, bízva abban, hogy mindezekkel lassíthatják a vírus terjedését és enyhíthetik az egészségügyi rendszereikre nehezedő nyomást. Az iskolák bezárása és a digitális oktatás elrendelése, a távmunka lehetőségének megteremtése, továbbá a kijárási korlátozások mind-mind e célt szolgálták. Utóbbi azonban azt vonta maga után, hogy a külföldi – és belföldi – turisták elmaradtak, a vendéglátóhelyek, fodrászatok, autógyárak bezártak. Ezen tényezők pedig a munkahelyek elvesztését, illetve a gazdasági teljesítmény romlását eredményezték. 2020-ban, a második negyedévben, az Európai Unióban 11,7 százalékkal csökkent a bruttó hazai össztermék. A 2019-es év ugyanezen időszakához képest ennél magasabb, 14,1 százalékost visszaesést lehet tapasztalni a közösségben. Az egyes országok adatait tekintve, a legnagyobb zuhanás Spanyolországban volt, 18,5 százalékos, de Portugáliában, Franciaországban és Magyarországon is tizenhárom százalékot meghaladó gazdasági teljesítményromlásról lehet beszélni. Finnország rendelkezik az egyik legjobb mutatóval, ott csupán 3,2 százalékos volt a GDP csökkenése.

Hasonlóan negatív folyamat figyelhető meg a munkanélküliségi ráta alakulását tekintve. Az Európai Unióban, míg 2019 júniusában az aktív népesség 6,6 százaléka nem rendelkezett munkával, addig 2020-ban, ugyanebben a hónapban ez a szám elérte a 7,1 százalékot. A koronavírus-járvány ezen a területen legsúlyosabban Spanyolországot és Lettországot érintette, az állásnélküliek aránya ezekben az államokban tíz százalék feletti volt. Lengyelországban és Csehországban voltak a legkedvezőbbek az adatok, a munkanélküliek száma nem haladta meg az aktív népesség három százalékát, ám még e nemzetek esetében is romlott a helyzet az előző évhez viszonyítva. Magyarországon, a második negyedévben 4,6 százalékos volt a munkanélküliségi ráta. A gazdasági károk enyhítése végett az európai uniós állam- és kormányfők történelmi jelentőségű újjáépítési csomagról döntöttek júliusi csúcstalálkozójukon."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés