Román óvodába kényszerített egy magyar kisfiút a kolozsvári bíróság

2020. szeptember 3. 17:43
Gyermeke román oktatási nyelvű óvodába iratására kötelezte a kolozsvári bíróság egy magyar kisfiú édesanyját. A vegyesházasságba született gyermek magyar anyja és román apja kapcsolatuk megromlása után fordultak bírósághoz. Mindkét szülő jogász, a férj a román Szociáldemokrata Párt Kolozs megyei tanácsosa. A bíróság érvelése szerint a gyerek érdeke, hogy román nyelven folytatott oktatásban vegyen részt, mert ez előnyös későbbi érvényesülése szempontjából.

A korábban élettársi kapcsolatban lévő szülők szétválása után bírósági döntés alapján a gyermek az édesanyjánál maradt, a hét bizonyos napjait azonban az édesapjával töltheti. Az ügyvédként dolgozó apa a Făclia napilapnak elmondta: azért fordult a bírósághoz, mert a hároméves kisfiút az édesanyja magyar óvodába kívánta beíratni, és ő ezzel nem ért egyet. Az apa szerint a román nyelvű oktatás több esélyt biztosít a gyermeknek a jövőben, mert a magyar nyelvű oktatás korlátozná a gyerek lehetőségeit az életben és a munkaerőpiacon.

Az apa azt is érvként hozta fel, hogy így szeretné biztosítani, hogy a különben magyar környezetben felnövő gyermek tudjon románul és képes legyen vele is kommunikálni. A férfi sürgősségi eljárást kért az ügyben, hogy az ítélet még az óvodai beiratkozás előtt megszülessen. A bíróság június 25-én sürgősségi eljárással kimondott határozatában azt is közölte, hogy az ítélet helyettesíti a két szülő hozzájárulását.

 A Krónika újságírója által megkeresett édesanya elmondta: a gyermekkel mindkét szülő az anyanyelvén beszélt, ezért a kisfiú egyformán jól beszél románul és magyarul. Az anya nem fogadja el a bírósági döntésnek azt a döntését mely lényegében az apának adott igazat. A sürgősségi eljárással született bírósági határozat a 2020-2021-es tanévre vonatkozik, és az anya tovább fog pereskedni azért, hogy a későbbiekben a gyermek magyar óvodába járhasson.

Az anya cáfolja azt az érvelést miszerint nem lesz jövője a gyermeknek, ha magyar óvodába, magyar iskolába jár, mivel ő is magyar óvodába, iskolába járt, és kiváló eredménnyel végezte el románul tanulmányait a Babes Bolyai Egyetemen, ahová volt román élettársa is járt.  Az anya szerint semmilyen hátránya nem származott abból, hogy magyarul tanult. Szerinte az válik igazán a gyermek hasznára, ha két kultúrát ismer meg. „A magyar kultúra megismerésére pedig akkor van esélye, ha magyar óvodába, magyar iskolába jár. A román kultúrát a magyar oktatási intézményekben is megismeri” – nyilatkozta az édesanya.

Joób Kristóf

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha ebben a hírben kicseréled a "román" szót a "magyar" szóra, és fordítva: azonnal rájössz.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés