Iszlamista hátterű cégek üzleteltek a svéd állammal

2020. szeptember 4. 16:35
Svéd radikális iszlamistákhoz köthető cégek közel 1 milliárd korona értékben kötöttek üzleteket a svéd állammal az elmúlt öt évben. Nagyrészt olyan cégek által üzemeltetett svéd óvodákról és iskolákról van szó, amelyek vezetőségében radikális iszlamista személy is megtalálható.

Az Acta Publica háttérelemzésekre specializálódott svéd cég mintegy 560 szélsőséges iszlamistaként nyilván tartott Svédországban élő személyt térképezett fel. Ezek között szerepel olyan, aki harcolt az iszlám államért, terroristákat toborzott, vagy támogatja a saría törvénykezést, terrorcselekmények elkövetését, illetve információk továbbítását az ilyen akciókra való felkészülés során. Csaknem 33 százalékuk aktív a svéd üzleti életben, ami magasabb a más svéd szélsőséges körökből származók üzleti életben való aktivitásánál. Ezek a személyek más tekintetben is eltérnek a svéd országos átlagtól: az átlagos vállalkozónál (50 éves) jelentősen fiatalabbak (39,5 év), illetve csupán 7 százalék közöttük a nők aránya (országos átlagban ez 30 százalék).

A svéd állami/önkormányzati szervekkel folytatott üzleti kapcsolat keretében a vizsgált cégek a 931 millió koronás (94 millió euró) bevételhez jutottak 2015 és 2019 között. A cégek többsége az alábbi gazdasági területekhez kapcsolható: óvoda és általános iskola üzemeltetés, gimnáziumra való felkészítő oktatás, kiskereskedelem, zöldség-gyümölcs nagykereskedelem, éttermi szolgáltatás, költöztetés. A képhez hozzátartozik, hogy döntő részben olyan cégek által üzemeltetett svéd óvodák és iskolák részesültek a fenti összegből (önkormányzati fejpénz és a svéd Oktatási Hivatal állami támogatása formájában), amelyek vezetőségében radikális iszlamista személy is funkcióval rendelkezett.

Magnus Ranstorp, Svédország vezető terrorizmus szakértője szerint a vizsgálatban megjelenő oktatási területen működő svéd cégek „tejeltetik a rendszert”, és a nyereség elérésén túl céljuk a befolyásolás, a fiatalok izolálása a nem vallásos svéd társadalomtól. A jelenség felhívja a figyelmet egy tudáscentrum felállításának szükségességére Svédországban, amely segítséget tudna nyújtani a svéd állami/önkormányzati szerveknek annak ellenőrzésében, hogy üzleti partnereik kötődnek-e a szervezett bűnözéshez vagy radikális iszlámhoz. 

Az Acta Publica által vizsgált személyek és cégek esetében megállapítható, hogy nem szakértőként nagyon nehéz kiszűrni a szélsőséges iszlamizmussal fennálló kapcsolatot, hiszen a kérdéses személyek több mint 80 százaléka büntetlen előéletű, és maguk a cégek sem tűnnek ki semmilyen szempontból: forgalmuk és nyereségességük illeszkedik a svéd országos átlaghoz, a törvényeknek megfelelő regisztrációval rendelkeznek és rendben adóznak.
 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés