Aggasztják az Európa Tanács emberi jogi biztosát a szlovák fejlemények az abortusz kérdésében

2020. szeptember 11. 16:08
Dunja Mijatovic arra figyelmeztet, hogy a jelenlegi folyamatok könnyen azt eredményezhetik, hogy a Szlovákia jogrendje szembekerül egyes nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeivel.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosának figyelme azt követően irányult a szlovák abortusz-szabályozás kérdésire, hogy 111 nemzetközi szervezet fejezte ki nemtetszését a tervezettel kapcsolatban. 

Az emberi jogi biztos kifogásolta például, hogy egy művi terhességmegszakítást kérvényező nőnek a korábbi szabályozástól eltérően (48 óra helyett) 96 órát kell várnia a beavatkozás megkezdése előtt. Úgyszintén sérelmezi Mijatovic azt a fejleményt is, miszerint a továbbiakban egy helyett két orvosnak kellene szakvéleményt készítenie az anya egészségére, illetve a gyermek súlyos egészségkárosodással való születésére vonatkozóan, amennyiben a beavatkozásra a terhesség 12. hetét követően kerülne sor.

Mijatovic figyelmeztet arra is, hogy a tervezet rendelkezései ellentétesek az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) és egyéb nemzetközi szervezetek irányelveivel; felszólította emellett a szlovák parlament képviselőit, hogy tartózkodjanak minden olyan jogalkotástól, amely akár az elvek, akár a gyakorlat szintjén korlátozná a nőket szexuális és egészségügyi önrendelkezéssel kapcsolatos jogaik gyakorlásában.

Mint ismeretes, még idén júniusban nyílt meg a vita Szlovákiában a művi terhességmegszakítással és a nőknek az eljáráshoz való hozzáférésével kapcsolatban, amelynek részekén felvetődött az abortusszal kapcsolatos reklámok betiltása is.

Az OL’aNO listáján bejutott Keresztény Unió képviselői ezen túlmenően szorgalmazzák azt is, hogy legyenek szállásra jogosultak azok a terhes nők, akik mégis megtartanák gyermeküket, s ennek akadályát csak anyagi helyzetükben látják. Az Új Szó nevű szlovák lap értesülései szerint ezzel a lehetőséggel élhetnének a kisgyereket nevelő várandós nők, valamint diákok is, sőt, három évig ezeken a szállókon nevelhetnék gyerekeiket.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Az emberi jogi biztos kifogásolta például, hogy egy művi terhességmegszakítást kérvényező nőnek a korábbi szabályozástól eltérően (48 óra helyett) 96 órát kell várnia a beavatkozás megkezdése előtt."

Húha, ez már valami. Ez már maga a diktatúra. Hamarosan a szlovákok is csatlakoznak a hetescikkelyesek klubjához?

Hátborzongató, ahogy kicsik védelmének növelését ember-jog ellenesnek állítja be ez a szörnyeteg figura. Az emberi önrendelkezés a Szentháromság ajándéka, tehát ennek megfelelően kell/ene/ élni vele!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés