Magyarország és Lengyelország nélkül alapítaná újra az Európai Uniót a holland kormányfő

2020. szeptember 11. 16:52
A holland alsóház a héten tárgyalta az uniós költségvetés kérdését, s a vita hevében Mark Rutte kormányfő egy lengyelek és magyarok nélküli Európai Unió víziójával is eljátszott.

Éjszakába nyúló vitában tanácskozott a holland alsóház szeptember 9-én a júliusi csúcstanácskozáson kialkudott uniós költségvetés helyreállítási alap ügyéről. Azt, hogy a tanácskozás korántsem volt békés hangvételű, jól jelzi, hogy két ellenzéki képviselő, a bevándorlás-ellenes holland szabadságpárti Geert Wilders (PVV), és Thierry Baudet (Fórum a Demokráciáért) bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormánnyal szemben, annak hiányosságai miatt a holland érdekérvényesítés kapcsán (a bizalmatlansági indítvány végül nem ment át). Úgyszintén felmerült, mégis elmaradt annak a szocialisták által beterjesztett indítványnak az elfogadása is, amely a Rutte miniszterelnök által vezetett tárgyalások sikertelenségéről szólt volna.

Az ülés jegyzőkönyvéből kiderül, hogy a vitán elhangzottak hazánk és Lengyelország uniós státuszát is érintették. Ezek közül

a legjelentősebb felvetések közé tartozik Mark Rutte holland miniszterelnök ötlete egy „új Európai Unió” létrehozására vonatkozóan, csakhogy Magyarország és Lengyelország kihagyásával. 

Ezt, a Rutte által „nukleárisnak” nevezett megoldást a miniszterelnök annak kapcsán hozta fel, hogy szerinte az Európai Tanács ülésén a tagállamok kölcsönösen elérték egymás „fájdalomküszöbét”. Mindemellett Rutte felvetette azt is, hogy az uniós költségvetést esetleg kormányközi szerződéseken keresztül hozzák működésbe.

A jegyzőkönyvből kiderül, hogy az estét egyébként Wilders és Rutte párharca jellemezte; a két politikus közötti vitában Magyarország megítélése is terítékre került. Wilders arra kérte például a miniszterelnök, hogy saját szavaival próbálja meg összefoglalni, hogy mit tett azért Magyarország, hogy Rutte azt szorgalmazza, hogy hazánkkal szemben a tervezett „jogállamiság-klauzulát” közvetlenül alkalmazzák. 

Wilders kérdésére Rutte azokat az általános érveket tudta felhozni, amelyek hazánkkal szemben időről időre előkerülnek uniós szintű ellenzéki körökben (például a sajtószabadság kérdése, vagy az NGO-k helyzete), s Rutte álláspontját a Zöld Baloldal, a szocialisták és a demokraták képviselői is igyekeztek támogatni.

A vitában egyébként Wilders következetesen ragaszkodott ahhoz, hogy Magyarország objektív elbírálás alá essen,

s ezért szerinte őszinte párbeszédre van szükség annak kapcsán, hogy el lehessen dönteni, hogy Magyarország mit tesz és mit nem tesz a jogállamiság vélt leépítése vonatkozásában. 

Álláspontja szerint nem megalapozott például az az állítás, miszerint Magyarországon ne lehetne szabadon kritizálni a kormány munkáját. Wilders arra hivatkozott, hogy hazánkban a kereskedelmi televíziózás esetében például a két piacvezető csatorna közül az egyikről a legkevésbé sem állítható, hogy „kormánybarát” lenne. 

Megjegyzendő, hogy mindezért Wilders meg is kapta egyik demokrata képviselőtársától,

Sjoerd Sjoerdsmától (D66), hogy a holland politikus valójában a magyar miniszterelnök „meghosszabbított karja”.

A holland belpolitikai megosztottságot is tükröző alsóházi üléséről szóló vitaanyag teljes szövege itt olvasható el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

És persze a zsidók nélkül:
HA KIKAPCSOLOD A MIKROFONT, MESÉLEK - ANTISZEMITIZMUS HOLLANDIÁBAN
Írta: Veszprémy László Bernát , Szombat, 2017. június 30.

Hát a Fidesznek nincs belső elhárítása, az biztos.

Lengyelország-Olaszország mentén kelet felé. Jó is lenne.
Az ellentétek kelet és nyugat között kibekithetetlenek, semmilyen kompromisszumra nincs esély több fontos kérdést tekintve.

Rutte nincs képben. Biztosak vagyunk abban, hogy nem csak ketten mennénk.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés