Horvát alkotmánybíróság: a járványügyi intézkedések nem alkotmányellenesek

2020. szeptember 17. 15:05
Érzékeny politikai vitában hozott nyugvópontot a horvát Alkotmánybíróság döntése. A bírói testülete kimondta, hogy a sokat támadott horvát járványügyi felhatalmazási törvény, illetve az Operatív Törzsre ruházott hatáskörök nem alkotmányellenesek.

A horvát Alkotmánybíróság egyéni állampolgári panaszok, valamint normakontroll keretében vizsgálta a horvát járványügyi Operatív Törzs hatásköreit behatároló törvényt. A taláros testület hétfő délután nyilvánosságra hozott ítéletében kimondta, hogy

az Operatív Törzs hatásköreinek kiterjesztéséről szóló törvény, valamint az az alapján bevezetett járványügyi szabályok – egy konkrét intézkedést leszámítva – nem alkotmányellenesek. 

A taláros testület a koronavírus elleni intézkedések közül egyedül a vasárnapi boltbezárások ügyét találta alkotmányba ütközőnek. Az Operatív Törzs a vírus terjedésének csökkentése érdekében április 24-e és június 6. között rendelte el a kereskedelmi tevékenységet végző legtöbb üzlethelyiség vasárnapi zárva tartását. Az Alkotmánybíróság a szabályozás megalapozottságát legitimnek találta, azonban magát a döntést, illetve annak indoklását aránytalannak vélte.

A jobbközép Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) által vezetett kormány szerint a döntéssel az Alkotmánybíróság a bevezetett járványügyi intézkedéseket igazolta. Ezzel szemben a horvát ellenzék a döntéshozatalt követően részrehajlással vádolta meg a taláros testületet. A horvát Szociáldemokrata Párt (SDP), valamint a jobboldali Hazafias Mozgalom is csalódottan fogadta a döntését, amely mögött a két párt a kormány részéről komoly politikai befolyást érez. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés