Szexuális zaklatási botránysorozat söpör végig Dánián

2020. szeptember 17. 17:18
Dániát sokáig elkerülte a #MeToo néven elhíresült, nők szexuális zaklatása elleni mozgalom botrányai. Azonban augusztusban a skandináv államban valóságos láncreakciót indított el a dán közszolgálati média egyik ismert televíziós személyiségének vallomása.

Sofie Linde, a dán közszolgálati média munkatársa a nyilvánosság elé tárta a 10 éve, munkája során elszenvedett szexuális zaklatás részleteit. A kiállást követően több médiaszereplő és újságíró is követte az ismert televízióst.

Így folyamatosan jelennek meg hírek eltitkolt zaklatásokról, illetve egyre többen vádolják meg munkaadóikat szexista munkakörnyezet fenntartásával.

Mostanra a botrány a vezető politikai szereplőket is elérte, a középpontban Jeppe Kofod dán külügyminiszter 12 évvel ezelőtti ballépése áll. Samira Nawa, a kisebbségi kormányt kívülről támogató Szociál-Liberális Párt esélyegyenlőségi felelőse kijelentette, hogy amennyiben erről zajlott volna egyeztetés, a botránya miatt biztosan nem támogatták volna a külügyminiszter kinevezését. A párt ugyanakkor hivatalosan annyit közölt, hogy nem fogják emiatt megvonni a bizalmat a külügy első emberétől.

 A kiemelt médiafigyelmet tovább fokozta Helle Thorning-Schmidt egykori szociáldemokrata miniszterelnök, aki elmondta, hogy a Szociáldemokrata Párt vezetőjeként két szexuális visszaéléssel kapcsolatos válságot kellett kezelnie. Ebből az egyik feltehetőleg Kofod ügye volt, azonban a volt pártelnök szerint ő helyen kezelte a helyzetet. 

A zaklatásai botrányok a dán parlamentet, illetve a koppenhágai városházát sem kímélik. Számos, különböző pártokhoz tartozó egykori és jelenlegi képviselőnő elevenítette fel az őket ért abúzusokat, és számolt be a törvényhozás házában tapasztalt „mérgező légkörről”. Henrik Dam Kristensen, a dán parlament házelnöke válaszul bejelentette, hogy

a Házbizottság egy olyan rendszer kidolgozását kezdte meg, amelyen keresztül jelenteni lehet a zaklatással kapcsolatos eseteket. 

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés