A szlovák kormánykoalíció törvényben rögzítené a kommunista rezsim emberellenes bűneit

2020. szeptember 18. 11:25
A szlovák törvényhozásban szeptemberben kezdetét veszi a kommunista rendszert elítélő 125/1996 sz. törvény módosításának vitája. A kezdeményezők törvényben kívánják rögzíteni, hogy a kommunista államberendezkedés jogtalan és erkölcstelen volt.

A Szlovák Nemzeti Tanács elé beterjesztett módosítás értelmében a Csehszlovák és a Szlovák Kommunista Párt olyan bűnszervezetek voltak, amelyek kártékony politikai tevékenységükkel elnyomták az emberi jogokat és a demokratikus értékeket. Ahogy azt a módosítás rögzíti,

a kommunisták felelnek az európai civilizáció, a nemzeti és vallási jogok tudatos rombolásáért, valamint az emberi jogok szándékos megsértéséért.

A két kommunista párt felelőssége kiterjed a gazdaságra, a kultúrára és a környezetvédelem területeire is. A kommunista rezsim, illetve annak kiszolgálói tönkretették a gazdaságot, kíméletlen környezetrombolás hajtottak végre, valamint politikai célokra használták fel a tudományát és kultúrát. A módosítás tételesen rögzíti, hogy

a kommunisták a nemzetközi szerződéseket megszegve – politikai és vallási hovatartozás alapján – módszeresen elnyomták, illetve megbélyegezték saját állampolgáraikat.

A törvénymódosítás beterjesztői továbbá rögzíteni kívánják a kommunista rendszert, illetve annak képviselőit ünneplő és propagáló emlékművek, emléktáblák és jelképek megjelenítések tilalmát is. A tilalom azonban nem vonatkozik azon személyekre, akik a rendszer részei voltak, de aktív szerepet játszottak a kommunista rendszerrel szembeni ellenállásban. Nem vonatkozik továbbá azon emlékművekre sem, amelyeket a törvénymódosítás hatályba lépése előtt, azaz 2020. november 15-ig állítanak fel.

A szlovák vezetés kormányprogramjában kötelezte el magát a szlovák történelem totalitárius időszakaival kapcsolatos nemzeti emlékezet erősítése mellett. A módosítást kezdeményező képviselők remélik, hogy az elnyomó rendszer által használt hatalmi eszközök pontos meghatározása elősegíti az ilyen jellegű bűncselekmények felderítését, és a jogszabály megváltoztatása a szélsőséges politika elleni küzdelemben is komoly segítség lehet. 

Gergi-Horgos Mátyás

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Innen:
A tömeg terror alkalmazását maga Lenin sürgette már 1918-ban, a bolsevizmus első tapasztalatait elutasítókkal szemben. Íme egy távirat a Nyizsnyíj Novgorod-i pártszerveknek:

“Elvtársak! Az önök öt körzetében tapasztalható kulák felkelést könyörtelenül le kell verni…. Az embereknek példát kell statuálni.
(1) Akasszanak fel 100 kulákot, gazdag csibészt és ismert vérszívókat. (Úgy értem: akasszanak fel nyilvánosan, hogy a nép láthassa.)
(2) Hozzák a neveiket nyilvánosságra.
(3) Foglalják le az összes gabonájukat.
(4) Válogassák ki a túszokat a tegnapi táviratom instrukciói szerint. Ezt mind így csinálják, hogy az emberek mérföldekre is lássák, felfogják, remegjenek tőle és tudomásul vegyék, hogy mi megöljük a vérszívó kulákot a jelenben és a jövőben egyaránt….
Üdvözlettel, Lenin. Utóirat: Találjanak keményebb végrehajtókat.”

A mi törvényünk hol késik?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés