Németországnak vannak a Brexitnél égetőbb problémái is

2020. szeptember 18. 14:46

Gideon Rachman
Az európai egységes piac védelme biztonsági és gazdasági kérdés is egyben.

„Aggasztó ügyek aktái tornyosulnak Angela Merkel asztalán. Oroszország, a Földközi-tenger keleti régiója, az amerikai választások és Kína sürgető feladatot jelentenek a német kancellár számára. És ezek után következik a Brexit kérdésköre is. Németország, az Európai Unió soros elnökeként arra törekszik, hogy ezen ügyek kezeléséhez közös, európai válaszokat dolgozzon ki. 

(…) 

Németország – Európa határain túl – olyan gátlástalan szuperhatalmak alkotta világot lát, ahol mindenki az európai projekttel szemben foglal állást. Vagy, ahogy egy vezető német tisztviselő fogalmazott: „Moszkvában, Pekingben és Washingtonban az a közös, hogy mindannyian Európa megosztására törekednek.”

(…) 

Miközben a német vezetők a globális veszélyekre próbálnak reagálni, újra és újra az európai egység fenntartásának fontosságát hangsúlyozzák. A gátlástalan nagyhatalmak, illetve a globális környezeti és egészségügyi kihívások világában a németek úgy vélik, hogy az európai nemzetek csak összefogással védhetik meg érdekeiket.  Az európai egységes piac védelme biztonsági és gazdasági kérdés is egyben. 

(…) 

E globális környezet szabja meg a németek Brexittel kapcsolatos álláspontját. Berlinből nézve egy egységes piacot aláásó Brexit-megállapodás veszélyes, illetve érdekeket sértő lenne. A németek vélemény szerint az Egyesült Királyság vám- és kvótamentes hozzáférése a közös piachoz, valamint a szigetország mentesítse az uniós állami támogatások és a határellenőrzés szabályai alól elfogadhatatlan veszélyt jelentene Európa jogrendjére, jólétére és egységére.” 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés