Olasz alkotmánymódosítás: az állampolgárok a parlamentarizmus jövőjéről szavaznak

2020. szeptember 21. 16:34
Az olasz választók az alkotmánymódosítási referendummal meghatározhatják az ország parlamentáris demokráciájának fejlődési pályáját. A reformot a baloldali kormánykoalíció mellett a Matteo Salvini vezette jobboldali Lega, valamint az Olasz Testvérek is támogatják.

Vasárnap, illetve hétfőn a helyhatósági választásokkal egy időben az olaszok a baloldali Demokrata Párt (PD), illetve az Öt Csillag Mozgalom (M5S) által kidolgozott alkotmánymódosításról nyilváníthatják ki véleményüket. A két párt a 2019-es kormányalakításkor ígéretet tett arra, hogy átfogó reformok segítségével megújítja az olasz parlamentáris rendszert. Az eredetileg március 29-re tervezett referendumot a koronavírus-járvány miatt végül szeptember 20-ra, illetve 21-re tűzték ki.

Az alkotmánymódosítás-tervezet értelmében jelentősen csökkenne az olasz parlamenti képviselők száma. A következő parlamenti választásokat követően a kétkamarás törvényhozásban több mint 36 százalékkal kevesebb képviselő foglalna helyet. Ez azt jelenti, hogy

a törvényhozás felsőházában, a Szenátusban az eddigi 315 regionálisan választott szenátor helyett 200 képviselő ülne.

Az alsóházban, vagyis a Képviselőházban a parlamenti létszámcsökkentés eredményeként 630-ról 400-ra csökkenne az országosan választott képviselők száma. 

A tervezet továbbá mérsékelni kívánja az élethosszig tartó szenátori mandátumok arányát az olasz felsőházban, valamint csökkenti a külföldön élő olaszok által megválasztható képviselők és szentárok számát. Így a következő ciklustól kezdődően 12 helyett 8 képviselő, míg 6 helyett 4 szenátor képviselheti az olasz államhatárokon túl élők hangját. 

Francesco Palermo, a Veronai Egyetem oktatója közjogi elemzésében a módosítás várható vonzatait összesítette. A jogászprofesszor szerint a módosítás a jelenlegi formájában nem kínál megoldást a törvényhozás strukturális problémáira. Így például a parlament két kamarája továbbra is hasonló jogkörökkel bír majd, vagyis a reform korántsem olyan átfogó szemléletmű, mint azt a kormánypártok ígérték. 
Palermo úgy véli, hogy az alkotmánymódosítás valódi célja, hogy a parlament, illetve ezen belül is a kisebb pártok politikai mozgástere mérséklődjön. A jövőben

a képviselők számának csökkentésével a jelölteknek több szavazatra lesz szükségük a parlamenti mandátum megszerzéséhez, ami inkább a nagyobb pártoknak kedvezne.

A professzor továbbá hozzáteszi, hogy

a reform jelenlegi formájában tovább mélyítheti az olasz parlamentarizmus válságát,

mivel a strukturális reformoktól mentes átalakítás rossz fényt vethet az olasz parlamentáris demokrácia hagyományaira. 

Az Oxfordi Egyetem kutatója, Matteo Garavoglia ugyanakkor aláhúzza, hogy

az olaszok a közvélemény-kutatások alapján az alkotmánymódosítás mellett állnak.

A reform mellett kampányolók úgy vélik, hogy a módosítással az olasz parlament kiadásai évi közel 100 millió euróval mérsékelhetők. A képviselői létszámcsökkentés továbbá a bürokrácia visszaszorításában, illetve a törvényhozás munkájának felgyorsításában is jelentős szerepet játszhat.  

A reformtervezetet a kormánykoalíció mellett a jobboldal meghatározó pártjai, így a Lega, illetve az Olasz Testvérek is támogatják. A kisebb, baloldali, valamint regionális pártok ugyanakkor élesen szembehelyezkednek a reformmal, ami az olasz parlamentarizmus nagyobb pártok felé való elmozdulását vetíti elő.   

Gergi-Horgos Mátyás
 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés