Jogalkotással veszi fel a harcot a francia államfő az iszlám szeparatizmus ellen

2020. október 2. 15:17
Emmanuel Macron még az évben benyújtaná javaslatát az iszlám szeparatizmus megfékezése céljából, amely a radikalizmus elleni védekezést többletjogosítványokon és szociális intézkedéseken keresztül segítené.

Még az évben a parlament elé kerülhet Emmanuel Macron francia elnök javaslata az iszlám szeparatizmus megfékezése céljából – írja a The Guardian. Ahogy arról a lap is beszámol, a tervezettel Macron célja nem más, mint hogy felszabadítsa a Franciaországi iszlámot az „idegen befolyás” alól.

A The Guardian szerint a közvélemény régóta várja az elnök bejelentését, amely olyan intézkedéseket vetít előre, amelyekkel „a köztársaság és a köztársasági értékek megvédhető, s amely biztosítja, hogy ezek az értékek hozzásegítsék a társadalmat az egyenlőséghez és az emancipációhoz.”

A szabályozás a következő módon tenné lehetővé a radikális iszlamizmus és az annak kapcsán fejét időről időre felütő terrorizmus elleni védekezést: a helyhatóságok többletjogosítványokat, az oktatási intézmények pedig pénzt kapnának az extrémizmus megfékezéséhez – a mintegy 10 millió eurós összértékű pénzügyi többletforrások pedig kiemelten illetnék azokat a területeket, amelyek az iszlám kultúra és civilizáció megértését segítik elő. A tervezet mindemellett magába foglal egyfajta szociális keretet is, amely a lakhatás körülményeit és a szegénység helyzetét javítaná.

A macroni javaslat értelmében

a mecsetek a jövőben szigorúbb ellenőrzések alá esnének, továbbá garantálná, hogy a külföldről érkező imámok Franciaországban is tanúsítványt szerezzenek a praxis megkezdése előtt. 

Feloszlathatóvá válna továbbá minden olyan gyülekezet, amelyik a fenti szabályozás ellenére a köztársasági értékekkel ellentétes hitéleti gyakorlatot folytat.

„Kihívást jelent számunkra, hogy felvegyük a harcot azok ellen, akik vallási megfontolásból térnek el a társadalom normális működésétől (…) elhivatottak vagyunk ugyanakkor a tekintetben, hogy védelmezzük azokat, akik köztársaságunk teljes jogú polgáraiként az iszlám vallás hívei.”

– nyilatkozta Macron, hozzátéve, hogy a franciák 2012 óta válnak időről időre áldozataivá az iszlamista terrornak; ideje volt hát, hogy a társadalom lassan felvérteződjön a fenyegetéssel szemben.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés