Alelnökök az elnökválasztás középpontjában?

2020. október 5. 10:21

Stumpf István
Bármi legyen is az elnökválasztás végeredménye, az alelnök szerepe a következő elnöki ciklus idején rendkívüli mértékben meg fog erősödni.

"Donald Trumpot, az Egyesült Államok elnökét, egy hónappal az elnökválasztás előtt koronavírus fertőzéssel kórházba szállították. A választási kampány hátralévő időszakára kigondolt forgatókönyvek felborultak, mind a republikánus, mind pedig a demokrata oldalon újra kell gondolni a választási stratégiát. Vannak olyan liberális körök, akik megkérdőjelezik, hogy az elnöknek valóban pozitív lett a koronavírus tesztje. Úgy vélik, hogy ez Trump korábban ígért „októberi meglepetése”, így akarja ledolgozni a közvéleménykutatásokban mutatkozó hátrányát Joe Bidennel, a demokraták jelöltjével szemben. Más elméletek szerint a republikánusok egy csoportja ezzel a technikával próbálja a vesztésre álló Trumpot kivenni a választási küzdelemből és az egyébként fiatalabb, de főként a vallásos szavazók körében rendkívül népszerű Mike Pence alelnököt állítani a helyére.

Bármi legyen is az elnökválasztás végeredménye, az alelnök szerepe a következő elnöki ciklus idején rendkívüli mértékben meg fog erősödni. Egyébként szélcsendes időszakokban az alelnök nem sok vizet zavar, ő ugyan a Szenátus elnöke, de szavazategyenlőség esetén jut csak szóhoz, egyébként nincs szavazati joga. Az amerikai alkotmány XXV. cikk 1.§ kimondja, ha az elnököt elmozdítják hivatalából, elhunyt vagy lemond, az elnöki hivatalt az alelnök veszi át. Az alelnök elsődleges jogköre, hogy az említett esetekben ideiglenesen vagy véglegesen átvegye az USA elnökének feladatát. Valójában az alelnök mozgástere igencsak szűkre szabott, kizárólag azt a feladatot láthatja el, amelyre az elnök megbízást adott, önálló végrehajtói jogosítványai nincsenek. John Adams, az USA első alelnöke szavai szerint: „ez a legjelentéktelenebb hivatal, amit az emberi lelemény valaha is megalkotott.”

Miért kerülhet mégis hirtelen reflektorfénybe az alelnök személye? A koronavírus nem kímélte a hivatalban lévő elnököt sem, így könnyen előfordulhat, hogy Trump nem tudja érdemben ellátni elnöki teendőit és Mike Pence-nek kell átvenni az elnöki feladatokat. Az elnök jelenleg enyhe tüneteket mutat, amelyek nem zavarják abban, hogy tovább vigye az ügyeket. De ha a betegség súlyosbodna, sor kerülhetne az elnöki jogkör átadására. A megválasztott elnök mandátuma 2020. január 20-ig tart. Amennyiben Trump nem gyógyulna fel, az alelnök az átadott jogköröket eddig az időpontig gyakorolhatja. Abban az esetben, ha az elnök nem képes ellátni a feladatait, a Republikánus Párt nem hozhat más  döntést, mint, hogy Mike Pence mellett áll ki a választásokon. Az amerikai politikában arra még nem volt példa, hogy a legutolsó pillanatban az egyik párt a hivatalos és pozícióban lévő elnökjelöltje helyett, annak súlyos betegsége miatt az elnöki jogköröket gyakorló alelnököt indítja a választásokon.

Az alelnök szerepe azonban nem csupán az elkövetkező hónapokban nő meg, hanem az elnökválasztást követően is felértékelődik, ha az eredeti forgatókönyv szerint zajlik le a választás és Donald Trump, valamint Joe Biden mérkőzik meg egymással az elnöki hatalomért. Ez esetben a Fehér Ház ura vagy egy 74 éves (Trump) vagy pedig egy 78 éves (Biden) férfi lesz, mindkettő beleesik a koronavírus által leginkább veszélyeztetett kategóriába. Mint kiderült, a legvédettebb személy sem élvez immunitást a vírussal szemben, és nem igazolódtak azok a feltevések sem, hogy aki már átesett a betegségen, az többé nem kaphatja el a vírust. Az amerikai politika tehát olyan időszak elé néz, amelyben számolni kell azzal, hogy az elnök egészségügyi okok miatt nem tudja kitölteni a ciklusát és az alelnöknek kell átvennie a szerepét.

Mike Pence jelenlegi és potenciális alelnök nagy tekintélynek örvend a republikánusok körében és élvezi Trump abszolút bizalmát, hiszen az elmúlt négy éveben nem hagyott kétséget az elnök iránti hűsége felől. Negyven éves korában került be az Egyesült Államok Képviselőházába, ahol számos konzervatív ügynek az elkötelezett szószolója volt, így nem meglepő, hogy hatszor választották újra. 2013-ban Indiana állam kormányzójává választották. Végrehajtotta Indiana történelmének legjelentősebb jövedelemadó-csökkentését és állásteremtő politikájának következtében többen dolgoztak hivatali ideje végén mint az állam 200 éves történetében bármikor. A 61 éves alelnök a kemény munka, a hit és a család fontosságát hozta magával gyerekkorából. Alakulhatnak úgy az események, hogy a törvényhozói és kormányzati tapasztalatai, szilárd családi háttere és értékrendje alapján a konzervatív oldal szürke eminenciásából a Republikánus Párt és az ország meghatározó politikusává válhat."

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés